Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Newsec: Rekordår på transaktionsmarknaden

Publicerad: 9 januari 2020, 08:28

Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet Bild: Newsec

Det gångna året blev ett rekordår på transaktionsmarknaden för svenska kommersiella fastigheter enligt rådgivningsfirman Newsec, som spår att den starka marknaden håller i sig in i det nya året.


Ämnen i artikeln:

Newsec

Det gångna året blev ett rekordår på transaktionsmarknaden för svenska kommersiella fastigheter enligt rådgivningsfirman Newsec, som spår att den starka marknaden håller i sig in i det nya året.

Den totala transaktionsvolymen för helåret 2019 landar på drygt 218 miljarder kronor, vilket slår det tidigare rekordet från 2016 på 201 miljarder kronor med bred marginal, skriver Newsec i ett pressmeddelande.

Under året har det genomförts sammanlagt 42 miljardaffärer, vilket även det är ett nytt rekord. Snittaffären uppgår nu till nästan 500 miljoner kronor, vilket är en ökning med 27 procent. Dessutom har det slagits nya prisrekord inom i princip alla segment och geografier under 2019, skriver Newsec.

– I linje med Newsecs prognos präglades transaktionsåret 2019 av större fastighetsaffärer och strukturaffärer. Den tydliga trenden är färre affärer till antalet men med högre genomsnittligt värde jämfört med tidigare år. En tredjedel av årets transaktionsvolym utgörs av just strukturaffärer – ytterligare en toppnotering som uppnåtts under året, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet enligt pressmeddelandet.

Stark marknad att vänta även 2020

– Vi ser ett fortsatt gynnsamt klimat för fastighetsinvesteringar och tror på en stark marknad även framåt med bra tryck redan under första kvartalet 2020, säger Max Barclay.

Andelen utländska investerare landar på 30 procent för 2019. Den ökade investeringsvolymen drivs till viss del av internationella investerare och Newsec ser att den trenden kommer att hålla i sig även framåt eftersom den stora mängden tillgängligt kapital på marknaden kräver fastighetsaffärer av större volym för att kunna allokeras.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Newsec

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.