Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Newsec: ”Möjligheter för investerare”

Publicerad: 6 april 2020, 14:15

Max Barclay

Foto: Teresa Ahola

Även om transaktionsmarknaden kommer att sakta in på kort sikt i spåren av coronakrisen så är fastigheter fortfarande ett långsiktigt attraktivt investeringsslag. Det säger Newsec till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

NewsecMax BarclayCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Dagens kris sätter hård press på näringslivet. Men allt är inte nattsvart. För även om transaktionsmarknaden kommer att sakta in på kort sikt är fastigheter fortfarande ett långsiktigt attraktivt investeringsslag. Det säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet.

– Nu skapas möjligheter för kunniga investerare med starka balansräkningar som är redo att agera. Med rätt val av segment kan investerare skapa långa och stabila kassaflöden med totalavkastning på en attraktiv nivå jämfört med andra investeringar.

Läs även: Newsec spår nytt transaktionsrekord 

Räddningen är att de allra flesta fastighetsägarna har både starka kassaflöden och starka balansräkningar, vilket innebär att effekten av den här typen av kris kommer att vara mer begränsad än i andra branscher.

Hur påverkas fastighetsmarknaden på sikt?

– Det kommer att variera i olika segment. Exempelvis är detaljhandel, restauranger och hotell mer exponerade, där det kommer att uppstå vakanser och hyresnivån påverkas negativt, men det återstår att se med hur mycket. 

Å andra sidan kommer segment som bostäder och samhällsfastigheter att påverkas i mindre utsträckning, enligt Max Barclay.

Vilken är den största utmaningen?

– Att kunna bedöma hur länge det här kommer att pågå, samt vilka konsekvenser det får på samhället som helhet och ekonomin om den här extraordinära situationen fortlöper länge till. 

Läs även: Går från Einar Mattsson till Newsec

Sannolikt kommer samhället att få hantera konsekvenserna av den här krisen relativt lång tid framöver.

– Det går i dagsläget inte att närmare överblicka corona-pandemins omfattning eller dess effekter. Vi vet dock att det kommer att påverka olika fastighetssegment och regioner i varierande grad. En aktiv handlingsplan är av betydelse för att säkra eller förädla värden.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev