Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

MSCI: Svenska fastighetssektorn levererade över 10 procent

Publicerad: 2 mars 2020, 10:06

Foto: Mostphotos

2019 blev ett bra år på den svenska fastighetsmarknaden. Som tidigare rapporterats så slogs alla tiders transaktionsrekord under 2019 och Fastighetsnytts samhällsbyggnadsindex (FSBX) steg med 55 procent.


Dessutom avkastade den svenska fastighetssektorn avkastade i genomsnitt 10,3 procent under 2019, vilket framgår av MSCI:s svenska fastighetsindex som nyligen presenterades.

Totalavkastningen består av dels direktavkastning som uppgick till 3,8 procent under 2019, dels värdeförändringar som uppgick till 6,3 procent. Jämfört med 2018 sjönk totalavkastningen marginellt, då den uppgick till 10,6 procent 2018.

Läs även: MSCI lanserar standard för globala jämförelser 

Enligt uppgift från MSCI så har nu värdeuppgångar noterats under tio år i följd.

Det segment som utifrån avkastningsperspektiv presterade bäst under 2019 var industri (som inkluderar lager och logistik), före kontor. Handel visade, inte helt oväntat, sämst totalavkastning av de segment som MSCI mäter och när det gäller delsegmentet köpcenter mäter man till och med något stigande yielder. Vidare noterar man att hyrorna fortsatt stiga, i synnerhet när det gäller kontorsmarknaden i centrala Stockholm.

MSCI:s databas omfattar nu tillgångar värda närmare 1 000 miljarder kronor.

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.