Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Minskad försäljning

Publicerad: 28 januari 2013, 14:19

Försäljningen i december minskade år 2012. Det är första gången sedan 1995 som försäljningen sjunker.


Ämnen i artikeln:

HUISCB

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser minskade med 0,4 procent mellan december 2011 och december 2012. Dagligvaruhandeln ökade med 2,4 procent och sällanköpsvaruhandeln minskade med 2,5 procent.

HUI Research kommenterar:
”Sviten är bruten. Försäljningen i december, detaljhandelns viktigaste månad, minskade år 2012. Det är första gången sedan 1995 som försäljningen sjunker. En kalendereffekt förklarar delvis utvecklingen, då december hade en torsdag och fredag (två av handelns viktigaste försäljningsdagar) mindre jämfört med december föregående år. Korrigerat för kalendereffekten var utvecklingen 2,1 procent i löpande priser.

Dagligvaruhandeln har, liksom 2011, utvecklats bättre än sällanköpsvaruhandeln under helåret. Detta kan förklaras av att hushållen i första hand inte drar in på dagligvaruinköp under lågkonjunktur utan på mindre behovsstyrda produkter. Blickar man framåt över 2013 ser det ut att bli ett relativt tufft år för detaljhandeln. Hushållens svaga framtidstro, varsel och en svag ekonomi kommer att påverka tillväxten. HUI:s prognos för detaljhandeln 2013 är en ökning med 2,0 procent, vilket är en relativt försiktig tillväxt jämfört med tidigare år.”

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

HUISCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News