Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Miljonprogram allt hetare som investeringsobjekt

Publicerad: 5 Mars 2014, 13:03

STOCKHOLM (Direkt) Konkurrensen kring miljonprogrammens bostadsfastigheter har ökat under senare år och efter valet spås aktiviteten ta ytterligare fart då allmännyttan väntas bli tvunget att sälja av än mer av sina bostadsbestånd.


Det sade företrädarna för två av aktörerna som är aktiva i segmentet, D Carnegie och Victoria Park, på ett lunchseminarium arrangerat av Nyhetsbyrån Direkt för webb-tv-kanalen www.playdirekt.se.

”2015 kommer att bli ett bra transaktionsår för den här typen av bestånd”, sade Peter Strand, vd för Victoria Park, och konstaterade att konkurrensen kring bostadsfastigheterna i fråga ökat under det senaste året, även utanför Stockholm.

”För tre år sedan var det nästan bara vi som tittade på det här. Sedan har spelare som Rikshem och Willhem, ägda av AP-fonderna och AMF, velat köpa bostäder som investeringsklass och det enda som funnits ute har varit miljonprogram. Men många är fortfarande lite rädda för förvaltningen och det är vi glada för. Vi kan fortfarande köpa på rimliga nivåer”, sade Ulf Nilsson, vd på D Carnegie, i sin tur och pekade på stadigt växande hyror och obefintliga vakansrisker i Stockholm.

I sin förestående expansion ser bolagen framför sig en högre belåningsgrad än de runt 60 procent de ligger på i dag.

”Vi har en målsättning att ligga på en belåning i spannet 65-70 procent belåning”, sade Victoria Strands Peter Strand och D Carnegies Ulf Nilsson var inne på samma linje:

”Vi upplever att risknivån är så pass låg att vi kan ha högre belåning. Över tid satsar vi på att ligga mellan 60-70 procent. Periodvis, efter större förvärv, kan vi ligga ännu högre belånade. Vi träffade en svensk bank som erbjöd sig att låna ut 75 procent för nya förvärv i förra veckan”, sade han.

Victoria Park, nyligen noterat på Mid Cap-segmentet på Nasdaq OMX, tar för närvarande in drygt 400 miljoner kronor i en nyemission där hälften satts av till expansion. D Carnegie, som tagit över en bostadsportfölj värd nästan 3 miljarder kronor från Stendörren, är i sin tur på väg in på First North med sikte på Mid Cap-listan i början av 2015.

”Tanken är att vi ska ta in 600 miljoner kronor i april eller maj. Det räcker för att fördubbla vårt bestånd på två år ungefär. Det tror vi att vi klarar av utan några större problem. Vi hoppas på ännu mer, men har samtidigt ingen brådska”, sade Ulf Nilsson.

De bägge bostadsbolagen siktar kommande år på att öka sina respektive bestånd till omkring en miljon kvadratmeter.

”Vi investerar inte mindre på någon ort utan vill gå in stort för att bygga upp vår egen förvaltningsorganisation. Volym är viktigt för oss”, sade Peter Strand.

Victoria Parks bostadsbestånd, i Malmö, Stockholm, Linköping, Markaryd och Kristianstad. uppgår i dagsläget till 366.000 kvadratmeter, varav 22.000 kvadratmeter utgör lokaler, och D Carnegie har 280.000 kvadratmeter i Stockholmsförorter.

Med uttalade tillväxtmål för att nå kritisk massa ska man inte vänta sig några utdelningar under kommande år.

”Vi kommer antagligen inte dela ut något inledningsvis utan kommer att försöka köpa nya områden för pengarna. Sedan är det en förädling under tid och när vi inte hittar mer att köpa kommer vi säkert att kunna sälja hälften som bostadsrätter. Då är det förmodligen en bra tid att börja dela ut pengar”, sade Ulf Nilsson och lade till att bolaget avser dela ut 50-70 procent av vinsten efter tillväxtfasen.
”Under de kommande åren kommer vi att återinvestera våra pengar”, sade Peter Strand i sin tur.

Andreas Joons
Nyhetsbyrån Direkt

Se de bägge intervjuerna i sin helhet:

Intervju med Ulf Nilsson, vd D. Carnegie

Intervju med Peter Strand, vd Victoria Park

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.