Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Marknadsanalytiker om corona-effekten: ”90 procent av våra kunder tror på en återgång till det normala 2021”.

Publicerad: 23 juni 2020, 13:57

Mikael Söderlundh, marknadsanalytiker på Pangea, tecknar en bild av återhämtningen efter coronakrisen har startat.

Montage: Pangea / Mostphotos

Fortsatt kris eller återgång till det normala? Ett tvärsnitt av fastighetssektorn visar en bransch som klarat sig relativt bra genom den pågående ekonomiska påfrestningen i kölvattnet av Covid-19. Men segment för segment finns stora skillnader.


Ämnen i artikeln:

Coronavirusetfastighetsvärdering

När vi klev in i 2020 var det med ett färskt transaktionsrekord i ryggen och första kvartalet i år blev inte sämre. Sedan kom april och maj där nästan 50 procent av affärsvolymen försvann. Mikael Söderlundh, partner och marknadsanalytiker på Pangea, tror dock att det kan ha varit lågvattenmärket.

Lyssna även på: ”Lätt att koppla ihop analys och business” 

– Redan nu börjar fler återvända till jobbet och det ser gradvis bättre ut månad för månad. Vi har frågat våra kunder när de tror marknaden är helt tillbaka på normala nivåer och uppemot 90 procent tror det händer under 2021, de flesta tror det sker redan under första halvåret. Om det sker så tar sig nog fastighetsbranschen igenom detta ganska välbehållen, säger Mikael Söderlundh.

Branschen står stadigare nu

Utvecklingen på börsen när krisen slog till indikerade dock att större problem för fastighetsbranschen var på gång. 

– Fastighetsaktier gick ner mer än börsen generellt och många blev oroliga att vi stod inför en allvarlig fastighetskris. Men det var drivet av att finansieringsmarknaden kändes så osäker, obligationsmarknaden framför allt. Men nu har vi sett fastighetsaktierna stiga med 35 procent senaste två månaderna och branschen står stadigare. De flesta fastighetsägare i Sverige har starka balansräkningar och de hyresgäster och segment med stora problem är en relativt liten del av marknaden.

Läs även: Vem tar vem på börsen? 

Det är just skillnaden mellan olika segment som är det mest intressanta, menar Mikael Söderlundh. Talar man om att halva marknaden försvunnit när det gäller transaktionsvolymen så gäller det inte alla fastighetsslag. Volymerna ser intakta ut inom bostäder, samhällsfastigheter och logistik medan handel och hotell påverkats kraftigt. 

– Det säger egentligen inte så mycket hur det ser ut i snitt då det är en väldigt stor skillnad mellan olika segment. Enligt våra siffror står bostäder och samhällsfastigheter för hela 70 procent av volymen just nu. Där görs affärer på samma prisnivåer som innan krisen. Men samtidigt är det riktigt blodigt för hotell- och konferensanläggningar och även köpcentrum där det fanns stora frågetecken redan innan krisen, säger Mikael Söderlundh.

Störst osäkerhet kring kontorsmarknaden

Kontorsmarknaden hamnar någonstans i mitten och det är också där den största osäkerheten ligger, menar Mikael Söderlundh. Ett stort segment där en lågkonjunktur i kombination med att man märkt att det fungerar bra att jobba hemifrån kan ställa till problem.

– Säg en dag i veckan översatt till 20 procent mindre efterfrågan på lokaler. Så en efterfrågechock på kontor är en riskfaktor för branschen. Det informella är viktigt, att träffas och diskutera, men man vill heller inte framstå som en gammalmodig arbetsgivare. Framförallt yngre personer har vant sig och förväntar sig högre flexibilitet så man måste parera det också. Det kan givetvis bli en återgång till det normala som vid tidigare kriser där man pratat om strukturrisker, men sedan glömmer man. Jag tror på något mitt emellan.

Läs även: Samhällsfastigheter högst på investerarnas önskelista

Internationellt kan det ske ett skifte av fokus på transaktionsmarknaden framöver.

– Jag kan tänka mig en viss förskjutning från en osäker kontorsmarknad mot bostäder, som i Sverige präglats av underskott och nästan noll vakanser. Det märktes redan innan krisen att internationella investerare sneglade på bostäder, det passar bra i deras portföljer och intresset kommer förmodligen att öka, säger Mikael Söderlundh.

Vad finns det då för stora risker? Enligt Mikael Söderlundh finns det en risk att osunda strukturer byggts upp där nollräntor och ökade skuldnivåer hos både det offentliga och privata kan innebära att andra problem bubblar upp till ytan.

– Risken där handlar om en ”double dip” och det kan man inte förutsäga. Att smittan kommer tillbaka i nya former eller att det blir som vid finanskrisen, problem som börjar i USA fortplantar sig och när man lyfter på olika stenar upptäcks nya problem. Men den bästa gissningen nu är trots allt att vi sett det värsta och kan förvänta oss en långsam normalisering.

 

 

Mattias Fröjd

Reporter

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.