torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Malmö satsar mest på underhåll

Publicerad: 30 augusti 2012, 10:07

De kommuner som satsar mest på underhåll av gator och vägar lägger tio gånger så mycket som de som satsar minst, visar en kartläggning av Svevia.

Ämnen i artikeln:

Svevia

Svevias tidning På Väg har granskat hur mycket kommunerna under de senaste fyra åren satsat på drift och underhåll av gator och vägar. Två storstadskommuner – Malmö och Stockholm – finns bland de som satsar mest. Men här finns också mindre kommuner, som Vetlanda, Ödeshög, Leksand och Torsby.

I de kommuner som satsar minst dominerar statliga och enskilda vägar. De kommunerna har en liten – eller ingen – andel kommunala vägar.

När Svevia förra året i en enkätundersökning frågade kommunernas gatuchefer om tillståndet i just deras kommun, svarade 87 procent att underhållet av det kommunala vägnätet var eftersatt.

– Det finns helt klart ett eftersatt underhåll och stora behov i många kommuner. Dessutom är många vägar byggda för att klara behoven som de såg ut för kanske 30 år sedan. De klarar inte dagens trafikintensitet, säger P-O Dahlberg som är biträdande chef för Svevias driftdivision.

2008 konstaterades i en rapport från Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm att den kommunala underhållsskulden är cirka 180 miljarder kronor bara när det gäller gatu- och VA-nätet.

Räknat i kostnad per invånare i genomsnitt för perioden 2008-2011 så satsar Malmö mest, följt av Vetlanda Karlstad och Stockholm. Berg satsar minst, följt av Orust, Ekerö och Fagersta.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Svevia

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev