Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Malmö, Köpenhamn – eller bara Öresund City?

Publicerad: 13 september 2016, 12:45

Bild: Sweco Architects.

Vad händer om man slutar skilja på Malmö och Köpenhamn och istället skapar en enda stor stad – Öresund City? I ett förslag från Sweco vill man se en ny arkipelag och flera nya fasta förbindelser över sundet, för att skapa en ny storstad över landgränserna.


Ämnen i artikeln:

KöpenhamnMalmöSkåneSwecos arkitekterÖresund

Vad händer om man slutar skilja på Malmö och Köpenhamn och istället skapar en enda stor stad – Öresund City? I ett förslag från Sweco vill man se en ny arkipelag och flera nya fasta förbindelser över sundet, för att skapa en ny storstad över landgränserna.

Det var skånefalangen av Sveriges Arkitekter som tillsammans med Region Skåne bjöd in till en öppen idétävling, kallad IMAGINE Open Skåne 2030. Syftet var att bredda samhällsutvecklingen och att bjuda in fler till att sätta agendan.

Vinnare var förslaget ”Ge mig era trötta” av Urban Skogmar och Beryl Boonzaaier från Sweco Architects i Malmö. Förslaget består av skapandet av ”Öresund City” där Malmö och Köpenhamn går från att vara två olika städer till en gemensam, genom att skapa en ny arkipelag.

– Vårt förslag binder ihop Malmö och Köpenhamn till en helt ny stad, Öresund City. Öresundsregionen har ännu inte nått sin fulla potential och tillväxt, delvis på grund av att det bara finns en förbindelse mellan de två städerna. Genom vårt förslag kan Öresund City bli en ny ledande europeisk metropol, säger Jan Mattsson, vd för Swecos arkitekter.

För att skapa den stora staden vill man bland annat bygga flera nya fasta förbindelser mellan Skåne och Danmark, samt skapa flera öar i sundet som binder samman städerna till en.

Förslaget bygger på den starka urbaniseringstrenden. Detta tillsammans med en fortsatt migration i Europa gör att regionens städer kommer att fortsätta att växa, vilket vi måste börja planera för, menar Sweco.

– Innovationerna, naturen och närheten till andra storstäder skulle göra Öresund City till en stad för människor som tillsammans vill bygga upp framtidens hållbara storstad, säger Urban Skogmar, ansvarig arkitekt på Sweco i Malmö.

Imagine Open Skåne 2030 är alltså ett initiativ av Sveriges Arkitekter och Region Skåne. Tävlingsuppgiften innebar att identifiera en samhällsutmaning samt hur den påverkar Skåne, för att sedan presentera en lösning. Syftet är att bredda debatten om hur regionen ska utvecklas i framtiden.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.