Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Lösning på bullerproblem i Linköping?

Publicerad: 5 oktober 2013, 06:33

Bullersamordningsutredningens slutbetänkande beträffande flygbuller innebär att byggande av bostäder i områden som är utsatta för flygbuller underlättas. För Linköping kan det innebära att upp till 1000 nya lägenheter kan byggas.


Ämnen i artikeln:

Linköping

Utredningen har haft i uppdrag att se över hur samordningen av planläggning och lovgivning enligt plan- och bygglagen med prövning och tillsyn enligt miljöbalken kan ökas. Syftet har varit att underlätta planering och byggande av bostäder i bullerutsatta miljöer. I ett delbetänkande har utredningen lämnat förslag till lagändringar som innebär en ökad samordning av plan- och bygglagen och miljöbalken i fråga om buller och bostadsbyggande.

Förslagen i slutbetänkandet innebär sammanfattningsvis att
• reglerna om hur flygbuller ska hanteras vid bostadsbyggande och miljöprövning av flygplatser samordnas,

• riktvärdet för flygbuller avseende maximal ljudnivå, 70 dBA vid uteplats, får överskridas högst sexton gånger per dag och kväll och högst tre gånger per natt,

• samma regler om industribuller som införs i plan- och byggförordningen (2011:338) införs i en förordning som gäller vid prövning och tillsyn enligt miljöbalken,

• planering och byggande av bostäder i bullerutsatta miljöer underlättas.

Boverkets och Naturvårdsverkets motstridiga regler för flygbuller har utgjort en broms för bostadsbyggande i Linköping. I ett speciellt samarbete har Länsstyrelsen Östergötland, Linköpings kommun och Saab AB arbetat med att få till stånd en ändring av nuvarande regler, i riktning mot Boverkets allmänna råd.

Det nu presenterade förslaget ökade möjligheter att bygga bostäder i områden som är utsatta för flygbuller.

– Förslaget är mycket positivt för Linköping. Vi har länge hävdat att bostadsbyggande och rimliga villkor för flyget går att förena. Det här förslaget visar att vi haft rätt. Förslaget möjliggör både bostadsbyggande i Linköping och att Saab får möjlighet att fortsätta att utveckla sin verksamhet.  För Saab har den bristande samordningen mellan olika lagstiftningar varit ett stort problem, säger Paul Lindvall, kommunstyrelsens ordförande i Linköping, i ett pressmeddelande.

Enligt Lars Bergman, chef mark & exploatering i Linköping, kan förslaget innebära att upp till 1 000 lägenheter som i dag är överklagade kan komma att gå igenom en prövning. Det handlar om planlagda bostäder i centrala lägen i Linköping.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Linköping

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News