Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Lista: SBB fortsätter sälja för att stärka balansräkningen – sålt för över 5 miljarder under kvartalet

Publicerad: 30 juni 2022, 13:31

SBB meddelade två affärer, i tre olika städer, under torsdagen.

Foto: Philip Wallin

SBB fortsätter sälja av från sitt fastighetsinnehav. Två nya försäljningar stod klara på torsdagen till en total summa av 533 miljoner kronor. Det innebär att bolaget sålt fastigheter och byggrätter för 5,3 miljarder kronor under det andra kvartalet med tyngdpunkt mot sommaren.
– SBB avyttrar icke-kärninnehav i linje med vår strategi att renodla vårt fastighetsbestånd och ytterligare stärka vår balansräkning, uppger vice vd och operativ chef Oscar Lekander i ett pressmeddelande, gällande en av affärerna.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterSvepetUmeåKalmarBorås

Först ut på torsdagen var en kontorsfastighet i Umeå med fastighetsbeteckning Höder 7, med frånträde den 1 september. Den har en uthyrningsbar yta om cirka 10 500 kvadratmeter, och säljs för 300 miljoner kronor.

Näst ut var fastigheten Grönfinken 1 i Borås, som förutom studentlägenheter inhyser en daglig verksamhet till HanssonGruppen Invest AB. Även fastigheten Elefanten 8 i Kalmar, där en tågserviceverkstad knuten till Polar Structure AB har sin verksamhet, avyttrades.

Läs mer: SBB äger nästan allt i staden – kommuntoppen ångerfull: ”En ganska dum grej” 

De båda fastigheterna, som har en total uthyrningsbar yta om 8 837 kvadratmeter, går under klubban för totalt 233 miljoner kronor, med ett frånträdesdatum satt till den 30 september.

– Helt i linje med vår strategi om förstärkta kreditnyckeltal kan vi presentera ytterligare försäljningar, säger Oscar Lekander i det pressmeddelandet. 

Lista: SBB:s sålda fastigheter under senaste kvartalet:

30 juni: En kontorsfastighet i Umeå säljs för 300 miljoner kronor. Två andra fastigheter – en i Borås och en i Kalmar – avyttras också, för 233 miljoner kronor.

24 juni: SBB säljer ägarlån för 1 465 miljoner kronor. Avsikten bakom affären är att sälja sin JV-andel i Svenska myndighetsbyggnader till Kåpan Pensioner.

22 juni: SBB säljer sex kontors- och industrifastigheter i Halmstad och Landskrona till Fastighetsstaden i Halmstad AB samt Doxa Aktiebolag. Prissumman: 436 miljoner kronor. Total uthyrningsbar yta är cirka
26 000 kvadratmeter.

30 maj: SBB säljer utvecklingsfastighet/byggrätter i Borås för cirka 55 miljoner kronor till Järngrinden.

23 maj: SBB säljer två fastigheter i Norrtälje för cirka 150 miljoner kronor till Genova. Fastigheterna innefattar bland annat praktiskt gymnasium och lättindustri/lager.

10 maj: SBB säljer byggrätter i Falkenberg om 18 500 kvadratmeter. Priset är 5 250 kronor per kvadratmeter vid tillträdet, samt ytterligare
2 000 kronor per kvadratmeter när byggnationen är färdigställd.

9 maj: SBB säljer byggrätter för bostäder i Höganäs till K-Fastigheter till ett pris av totalt cirka 50 miljoner kronor.

28 april: SBB säljer sju fastigheter i Norge, Finland och Sverige för totalt 2 500 miljoner kronor.

Läs mer: LISTA: Här är landets största fastighetsbolag 2022 

Veronika Åström

Reporter

veronika.astrom@bonniernews.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.