tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

LISTA: De tio största fastighetsaffärerna 2020 – ettan springer ifrån resten

Publicerad: 12 januari 2021, 13:31

Datscha har sammanställt fjolårets tio största fastighetsaffärer. Foto: Mostphotos

Ett turbulent år till trots har transaktionerna blomstrat. Nu har Datscha sammanställt de tio största fastighetsaffärerna under 2020. Se vilket bolag som toppar listan.

Ämnen i artikeln:

NewsecCBREDatscha

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Tre separata rådgivningsbolag summerar 2020 som ett starkt fastighetsår. 

Sammanlagt genomfördes 466 fastighetsaffärer med en snittstorlek på 414 miljoner kronor förra året, vilket gav en sammanlagd transaktionsvolym på 188 miljarder kronor, enligt Newsec. 

Bostäder var mest eftertraktade. Newsec uppger att segmentet stod för 33 procent av den totala transaktionsvolymen, följt av logistik och kontor som utgjorde 18 respektive 16 procent.

Läs även: Trots pandemin – 2020 tredje starkaste året någonsin

CBRE bekräftar uppgiften. 

– Generellt har kommersiella fastighetstyper med stabil hyresgästmarknad gått bra, som bostäder och samhällsfastigheter, medan segment med större upplevd osäkerhet haft mer motvind, som till exempel kontor och hotell, säger bolagets analyschef Amanda Welander till Fastighetsnytt. 

Läs även: Transaktionsvolymen fortsatt hög 

Här följer en sammanställning från Datscha på fjolårets tio största transaktioner. Skrolla längst ned för att se vem som toppar listan: 

2,6 miljarder

Hemsö och Sveanor säljer 

Bolagen sålde den gemensamt ägda fastigheten Princeton 1 i Hagastaden i Stockholm. Fastigheten omfattar 23 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta och beräknas vara inflyttningsklar 2021. Köpare är KLP Eiendom och hyresavtal har tecknats med Raysearch Laboratories, samt Region Stockholm.

2,7 miljarder 

SBB köper Sveafastigheter Bostad

Förvärvet omfattar totalt cirka 7 100 lägenheter, varav 6 000 ligger i Storstockholm, inklusive utvecklingsportfölj och pågående projekt. De lägenheter som Sveafastigheter har utanför Stockholmsregionen finns i Öresundsregionen och i svenska universitetsorter. Fastighetsvärlden bedömer att det underliggande fastighetsvärdet ligger på 4,5–5,5 miljarder kronor.

3,3 miljarder

Skanska säljer Solna United

Byggjätten sålde kontorshuset Solna United i Solna till en fond som förvaltas av DWS. Bland hyresgästerna finns bland annat Arla, Randstad, Fortum, Knightec, Compu Group Medical, BMW, AGA, Sabis och Visolit. 

3,979 miljarder

Atrium Ljungberg säljer Farsta centrum

Centrumet såldes till Stadsrum. Affären omfattar ett hyresvärde om 310 miljoner kronor och drygt 100 000 kvadratmeter uthyrbar yta. 

4,67 miljarder

SBB köper av Offentliga Hus

Bolaget förvärvade 54,3 procent av Offentliga Hus som börsnoterades i oktober. Offentliga Hus ägde vid utgången av september fastigheter till ett sammanlagt värde om cirka 8,6 miljarder kronor. Köpesumman är preliminär då affären ägde rum i slutet av 2020. 

4,9 miljarder

Nyfosa köper av SBB

Bolaget förvärvade en kontorsportfölj med 44 fastigheter som är utspridda över landet i bland annat Arboga, Göteborg, Eskilstuna och Luleå.

5 miljarder

Blackstone köper av Castellum

Bolaget förvärv av 39 logistikfastigheter för 5 miljarder kronor ingår i transaktionsvolymen för 2020, medan resterande del är villkorad av att Castellum köper Entra. 

5 miljarder

Balder köper hela Masmästaren

Bolaget blev därmed ägare till nya fastigheter i Falun/Borlänge, Västerås, Uppsala och Nacka. Beståndet omfattar cirka 250 000 kvadratmeter fördelat på lika delar av bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter. 

6,4 miljarder

Balder blir delägare i Karlastaden

Balder förvärvade hälften av Karlatornet i Göteborg för 3,2 miljarder kronor. De fullständiga försäljningsintäkterna för tornet beräknas landa på 6,4 miljarder kronor. Bolaget har även avtalat om förvärv av 1 400 hyreslägenheter, samt 12 000 kvadratmeter kommersiella lokaler av Serneke som färdigställs 2023–28 i Stockholm, Göteborg och Malmö för 3,2 miljarder. 

28,2 miljarder

SBB köper Hemfosa

Budet på Hemfosa gavs i december 2019 och var en kombination av b-aktier i SBB, samt ett kontant vederlag. Affären slutfördes 2020. SBB köpte även flera stamaktier, drygt 8,7 miljoner, i Hemfosa från Syquant Capital i februari, vilket gör att bolaget kontrollerar 98,3 procent av aktierna och 98,9 procent av rösterna i Hemfosa. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev