Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Linköping vill se “en väg in” till bostadsmarknaden

Publicerad: 2 juni 2016, 11:47

Illustration: Petter Furå.

Linköpings kommun har inlett samarbetet “En väg in” med Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och olika hyresvärdar för att underlätta för utsatta grupper att komma in på bostadsmarknaden.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningenLinköping

Linköpings kommun har inlett ett samarbete med Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och olika hyresvärdar för att underlätta för utsatta grupper att komma in på bostadsmarknaden.

Enligt kommunen är samarbetet sprunget ur ett behov man sett av en översyn av samarbetsformer när det gäller organisation, arbetssätt och roller för detta. För att möta det ökade behovet av bostäder och lokaler har den nya organisationen, som kallas “En väg in”, bildats.

– För att lösa bostadsbristen bygger vi just nu rekordmånga bostäder i Linköping. Samtidigt behöver vi stärka arbetet med att värna de som har det tuffast på bostadsmarknaden. Det handlar bland annat om personer i behov av sociala stödbostäder och nyanlända invandrare som anvisats till Linköping, säger kommunalrådet Elias Aguirre (S).

I ”En väg in” ansvarar en ny bostadsstrateg för samordning av kommunala boenden. Detta sker i nära samarbete med hyresvärdarna.

– Det finns en vilja från många hyresvärdar att hjälpa till att lösa den svåra situationen. En väg in ska underlätta för hyresvärdarna att komma i kontakt med kommunen och det kommer även att underlätta för kommunens egna förvaltningar, säger bostadsstrategen Fedja Serhatlic.

Hyresvärdarna ska bistå med lägenheter som kommunen tar ansvar för. Det är kommunen som tecknar hyreskontraktet med hyresvärden. Kommunen betalar hyran till hyresvärden, medan den boende i sin tur är ansvarig för sina hyresinbetalningar till kommunen.

– Fastighetsägarna upplever att nya förutsättningar kräver förstärkt samarbete mellan bostadsmarknadens aktörer. Vi är positiva till att kommunen lyssnat och att dialog har skapats i detta unika samarbete. Exempelvis i form av kommunala åtaganden, ny organisation, en väg in, delaktighet och tydlighet, säger Björn Lundborg på Fastighetsägarna.

För att få en chans att ta över ett förstahandskontrakt måste en blivande hyresgäst visa att han eller hon har skött sitt boende och sina hyresinbetalningar under sina två år i en bostad med kommunalt kontrakt.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev