Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Lilla Solna blir stort – även i transaktionsstatistiken

Publicerad: 17 Juni 2016, 10:21

Nationalarenan i fotboll har varit ett lyft för Solna.

Foto: Maria Nordlander.

Solna är en delmarknad vars betydelse i den större Stockholmsmarknaden har vuxit de senaste åren. Hittills i år har åtta transaktioner, i storleksgraden över 50 miljoner kronor, genomförts till ett sammanlagt värde om 4,8 miljarder kronor och snittpriset per transaktion stiger rejält jämfört med tidigare år. Det visar ny statistik som Pangea Property Partners tagit fram på begäran av Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

ArenastadenPangea Property PartnersSolna

I början på februari sålde Fabege Vattenfalls huvudkontor i Arenastaden för 2,2 miljarder kronor. Sedan dess har storaffärerna haglat. Ett par veckor senare sålde KLP Eiendomme SAS-huset i Frösundavik till Mengus och i april sålde Aberdeen Huvudsta Centrum. Arenastaden, Hagastaden, Frösunda, Solna Strand och på sikt även Solna Business Park; det finns många intressanta projekt i pipeline och Solna lockar till sig flera storföretag.

Solnas betydelse på Stockholmsmarknaden ökar och hittills i år har fastigheter för 4,8 miljarder kronor bytt ägare i staden, enligt statistik som Pangea Property Partners har tagit fram åt Fastighetsnytt. Det motsvarar 20 procent av hela transaktionsvolymen i Stockholms län som hittills i år uppgår till 24,4 miljarder. Jämförelsevis kan det nämnas att under hela 2015 uppgick transaktionsvolymen i Solna till 5,7 miljarder och svarade för 9 procent av Stockholmsvolymen. Snittvolymen ifjol var 438 miljoner kronor per transaktion men i år ligger den på 601 miljoner. Det kan jämföras med en snittvolym i Stockholms län på 376 miljoner kronor och i Stockholms stad på 475 miljoner kronor per transaktion.

Utvecklingen är intressant i perspektivet av de senaste årens trend där allt fler bostäder utvecklas i söderort medan arbetsplatserna utvecklas i norrort. Trenden att folk bor söder om staden och jobbar norr om staden växer sig allt starkare och marknadens ökade fokus på Solna kan vara ett tecken på det.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.