Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Lättare för Humlegården med en uppdragsgivare

Publicerad: 2 oktober 2013, 13:44

Per-Arne Rudbert

När Länsförsäkringar Liv började tömma portföljen på fastigheter förvärvades en stor del av Humlegården.


Ämnen i artikeln:

Humlegården FastigheterPer-Arne Rudbert

När Länsförsäkringar Liv började tömma portföljen på fastigheter förvärvades en stor del av Humlegården. Per-Arne Rudbert, vd för Humlegården, berättar att förändringarna har gett honom mer tid för den operativa verksamheten.

Länsfastigheter bildades i början av 80-talet av länsförsäkringsbolagen med syftet att investera på Stockholms fastighetsmarknad. När Per-Arne Rudbert tillträdde som vd 1999 var det ett obelånat bolag med ett fastighetsbestånd på 7-8 fastigheter i Stockholms innerstad.
– Då hade vi två vägar att gå, antingen växa eller sälja. Med den allmänna entusiasmen som rådde så ansåg man att det var tillväxtspåret vi skulle välja. Då gick vi ut och lyckades köpa börsnoterade Humlegården och fick då ihop ett gemensamt fastighetsbestånd på fyra miljarder.

Problemet som då uppstod var att man plötsligt hade två organisationer inom Länsförsäkringar för fastighetshantering, Humlegården och Länsförsäkringar Liv. Båda hade som affärsidé att arbeta med kommersiell förvaltning i Storstockholm.
– Vi var som två konkurrenter och vid något tillfälle lade vi bud på samma fastighet. Så vi insåg att fastigheter bör ligga inom samma organisation för att kunna dra nytta av kostnadssynergierna i förvaltningen samt för att kunna koordinera en förvärvsprocess på ett bättre sätt.

Nu bildades ett delägt förvaltningsbolag med Länsförsäkringar Livs portfölj på 6-7 miljarder och Humlegårdens portfölj på 4 miljarder. Samtidigt fick bolaget 2005 en ny partner i Kista galleria, det norska livbolaget Vital Forsikring (i dag DnB), och tog då också över förvaltning av deras kontor, ett tredje uppdrag.  Och sedan gammalt fanns även uppdraget att hantera Länsförsäkringar Saks två stora kontorsfastigheter på Gärdet
– Då var vi ett förvaltningsbolag med fyra uppdrag som alla skulle rapporteras. Det gick heller inte att lämna en standardrapport då det var olika uppfattningar om vad man villa ha. Det var också två ägare med olika synpunkter. Man kan säga att det blev mycket uppdragsfokus.

Sedan inträffade då att Länsförsäkringar liv behövde minska sin portfölj, sin del i Kista Galleria sålde man redan 2010 och från mars till och med juni 2012 såldes fastigheter för cirka 1,5 miljarder till externa köpare medan Humlegården förvärvade sex fastigheter, fyra i Solna och två i Sundbyberg. Även det norska livbolaget hamnade i en liknande situation där man sedermera sålde Kista Galleria till Citycon och kanadensiska CPPIB.

Då fattades ett beslut om att avveckla det norska uppdraget och Länsförsäkringar Liv blev så pass litet att det inte längre var en portfölj, fokus hamnade istället på Humlegårdens innehav. Per-Arne Rudbert pekar också på det faktum att med en uppdragsgivare har det blivit ett annat jobb.
– Nu blev allt mycket lättare, helt plötsligt har vi bara en uppdragsgivare, de andra två är så små att det blir en light-rapportering. Det har gett mig mer tid åt den operativa verksamheten. Exempelvis tycker jag inte att vi fick fart på vår uthyrning förra året men då hade jag möjlighet att gå runt och titta på varenda ledig lokal. Jag har också kunnat engagera mig mer i energieffektivisering och tekniska förvaltning. Jag har kommit närmare verksamheten.

Projektverksamhet
Bland de fastigheter som förvärvades från Länsförsäkringar Liv fanns Cirkusängen 6 i Sundbyberg som när den står färdig kommer att husera Swedbanks nya huvudkontor. Samtidigt har man uppgraderat gamla MEA-huset på Hamngatan 15 och Chinateatern med mera.
– Vi är ovanligt projekttunga för vara en del av institution, jag tror exempelvis att vi är det enda fastighetsbolaget som har tre arkitekter anställda. Projekt är en väsentlig del i vår verksamhet. Vår projektportfölj, om allt faller ut, ligger på cirka två miljarder, räknar man in Swedbank cirka tre miljarder.  Med projektverksamheten bidrar vi till stans utveckling, ger ägarna en bra avkastning och det är en bra utmaning och utvecklingsmöjlighet för personalen. Att göra olika projekt passar in bra i vår verksamhet och stärker vårt varumärke.

Mattias Fröjd

Humlegården

Fastighetsvärde cirka 13 miljarder
47 fastigheter med tyngdpunkten i City och Solna
Yta cirka 400 000 kvadratmeter
Ägare är 19 länsförsäkringsbolag

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.