Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Landstingets solceller i ett eget bolag

Publicerad: 12 mars 2018, 13:02

Gustav Hemming och Paul Lindqvist.

Landsting och regioner runt om i Sverige har stora möjligheter att satsa mer på egenproducerad förnybar energi. På tisdag föreslås Stockholms läns landstingsfullmäktige besluta om att förlägga ägandet av alla landstingets solceller i ett eget bolag.


För oss i Alliansen i Stockholms läns landsting är det viktigt att använda grön teknik för att skapa ett mer hållbart samhälle. Därför har vi planerat att installera 20 000 kvadratmeter solceller på våra sjukhustak, vilket innebär att landstinget blir Sveriges största producent av solel.

Den rödgröna regeringen satte käppar i hjulen för vår fortsatta utbyggnad av solpaneler när man chockhöjde skatten för egenproducerad solel. Följden blev att landstinget fick pausa alla solcellsutbyggnader, eftersom vi har ett ansvar att värna om skattebetalarnas pengar.

Efter massiv kritik från bland annat fastighetsägare, organisationer och partier som vill se en grönare elproduktion backade regeringen kring skattehöjningen. I stället skapade regeringen en administrativ mardröm som nu innebär att solelsproducenter själva ska redovisa skatten för samtlig elförbrukning direkt till Skatteverket.

Landstinget har i dag över 100 elavtal, då vi både har egna och hyrda lokaler hos externa fastighetsägare. Kravet på redovisning betyder således att Stockholms läns landsting måste deklarera och betala in skatt för både den egenproducerade och den köpta elen. Detta gör det svårt för stora fastighetsägare, såsom landsting och regioner, att satsa på miljövänliga alternativ som solceller.

På tisdag föreslås Stockholms läns landstingsfullmäktige besluta om att förlägga ägandet av alla landstingets solceller i ett eget bolag. Det innebär att vi nu möjliggör en fortsatt utbyggnad av våra solcellsanläggningar trots regeringens byråkratiska klåfingrighet.

Stockholmsregionen är en av norra Europas snabbast växande regioner. För att möta den kraftiga befolkningsökningen genomför nu Stockholms läns landsting satsningar för att bygga ut länets hälso- och sjukvård. Som en av Sveriges största ägare av samhällsfastigheter ställer det höga krav på oss gällande hållbarhet och nytänkande.

Våra sjukhus bedriver en dygnet-runt verksamhet och förbrukar därmed stora mängder el. 20 000 kvm solpaneler motsvarar årsuppvärmningen av närmare 200 småhus eller ett mindre sjukhus i länet. Detta är ett positivt inslag i vårt miljöarbete.

Stockholms läns landsting har en ambition att bli landets mest hållbara region. Genom att förlägga solcellsägandet i ett eget bolag bidrar vi till en grönare elproduktion samtidigt som vi minskar kostnaderna för onödig administration.

Det borde ligga i regeringens intresse att få till en mer klimatneutral elproduktion, utan kreativa bolagslösningar från landstingets sida. Det krångliga regelverket visar att miljö endast är ett ord i Gustav Fridolin och Isabella Lövins partibeteckning och inte en verklig strävan.

Landsting och regioner har stora möjligheter att satsa mer på egenproducerad förnybar energi. Men då krävs det att regeringen förenklar hanteringen och minskar regelkrånglet för aktörer som vill satsa på ett hållbart samhälle.

Paul Lindquist (M) 
Fastighets- och investeringslandstingsråd, Stockholms läns landsting

Gustav Hemming (C) 
Miljö-, skärgårds- och regionplanelandstingsråd. Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.