torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Landstinget säljer sjukhus i Stockholm

Publicerad: 12 december 2017, 08:54

Visionsbild från Solna stads program för norra delen av Hagastaden. Illustration: Team Rundquist.

Landstinget planerar att sälja flera sjukhusfastigheter i Stockholm. Ett beslut som uppskattas kunna dra in miljardbelopp till landstinget men som även mötts av hård kritik.

Ämnen i artikeln:

Karolinska UniversitetssjukhusetStockholm

Landstinget planerar att sälja flertalet sjukhusfastigheter i Stockholm, rapporterar Mitt i. Ett beslut som uppskattas kunna dra in miljardbelopp till landstinget men som även mötts av hård kritik. De fem främsta sjukhusområdena det rör sig om är Karolinska i Solna, Sabbatsberg, S:t Eriks ögonsjukhus, Jakobsbergs sjukhus och Bromma sjukhus.

– Det enda vi i nuläget kan bedöma är gamla Karolinska som vi förmodar kommer att landa på runt 8-10 miljarder. De övriga beror helt och hållet på exploateringsgraden, men det handlar om åtskilliga miljarder, säger Paul Lindquist (M), fastighetslandstingsråd till Mitt i.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställer sig skeptiska till delar av beslutet. Håkan Jörnehed (V) kritiserar anseendet att Jakobsbergs sjukhus är nedgånget och menar att fastigheten fortfarande är i gott skick, utan behov av att rustas upp av en privat vårdinrättning.

Tomas Eriksson (MP) ser istället behovet av att sälja S:t Eriks ögonsjukhus för att göra plats till bostäder men uppmärksammar att det funnits stor osäkerhet i valet av köpare för Bromma Sjukhus.

Dessutom är han kritisk till behovet av att sälja fastigheterna och föreslår en alternativ lösning.

– Det är klart att det är bra att få in pengar. Men om de som köper fastigheterna ändå kommer att bedriva vård där är det bättre att vi hyr ut lokalerna till dem, då har vi fortfarande kontroll över dem, säger Tomas Eriksson.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev