Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Lägger 17-miljarders bud på Sponda

Publicerad: 5 juni 2017, 06:19

Therese Rattik är vd på Areim.

Foto: Areim.

Blackstone och Areim har lämnat ett gemensamt uppköpsbud på finska fastighetsbolaget Sponda. Budet värderar Sponda till närmare 1,8 miljarder euro, motsvarande 17,2 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

Blackstone GroupAreimSponda

Blackstone och Areim har lämnat ett gemensamt uppköpsbud på finska fastighetsbolaget Sponda. Det rör sig om ett rekommenderat bud, det vill säga att man får stöd av Spondas styrelse som har förbundit sig att acceptera budet som lyder på 5,19 euro per aktie, kontant.

Budet värderar Sponda till närmare 1,8 miljarder euro, motsvarande 17,2 miljarder kronor, och motsvarar en premie om nästan 21 procent givet Spondas stängningskurs på börsen på fredagen. Vidare motsvarar det en premie om 28 procent givet en tremånaders volymviktad genomsnittskurs för bolagets aktie och 1,8 procents premie på Spondas justerade NAV (EPRA NNNAV) per den 31 mars.

Utöver styrelsen har Spondas största aktieägare, Sponda Mercator Invest, HC Fastigheter Holding och pensionsbolaget Varma, förbundit sig att acceptera budet. Dessa ägare kontrollerar sammanlagt 46,9 procent av kapitalet i det finska bolaget, som äger och förvaltar kommersiella fastigheter i Finlands största städer.

I en kommentar i Areims och Blackstones gemensamma pressmeddelande säger Therese Rattik att man har fått en unik möjlighet att investera i en högkvalitativ fastighetsverksamhet i Finland.

”Vi tror på den finska marknaden: ekonomin växer återigen och vi är imponerade av landets entreprenörskap och kreativitet. Vi kommer att göra betydande investeringar i fastigheterna och säkerställa att de möter kundernas krav även i framtiden. Vi har samarbetat med Blackstone i 15 år i Norden och är säkra på att vi kan bidra till verksamhetens framtida tillväxt.”

Budet är Blackstones andra på ett större börsnoterat fastighetsbolag i Norden på mindre än ett år då man som bekant la ett budpliktsbud på D. Carnegie & Co. i höstas.

JLL var rådgivare till Blackstone och Areim.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Blackstone GroupAreimSponda

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.