Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Kvalitena växer ytterligare

Publicerad: 1 juni 2015, 12:09

Kvalitena har via börsnoteringarna av D. Carnegie & Co. samt Stendörren Fastigheter på kort tid seglat upp som en noterbar aktör på fastighetssidan på den svenska aktiemarknaden.


Ämnen i artikeln:

Klövern FastigheterAgoraKvalitena fastigheterReal Holding SverigeHemblaNiam Fastigheter

Kvalitena har via börsnoteringarna av D. Carnegie & Co. samt Stendörren Fastigheter på kort tid seglat upp som en noterbar aktör på fastighetssidan på den svenska aktiemarknaden.

De är största ägare till D. Carnegie & Co (noterade på huvudlistan) – som idag är den största privata ägaren av hyreshus i miljonprogramsområden. De är också största ägare i Stendörren (noterade på First North), som fokuserar på logistik och kommersiella fastigheter. Senast i raden är Real Holding (som kommer att noteras på ”lämplig marknadsplats”) som nyligen bland annat förvärvat ett område i Hammarkullen, Göteborg, från just D. Carnegie & Co.

På måndagen kom dessutom nyheten att man startar bolaget A Group Of Retail Assets, Agora, som ska noteras på First North 15 juni. Man har redan köpt fastigheter för 1,8 miljarder kronor.

Bland annat har D. Carnegie sålt sin andel av Vårberg centrum, med 1 920 000 b-aktier som betalning. Man har även köpt sju köpcentrum av Niam, och en fastighet i Eskilstuna av Klövern. Klövern erhåller aktier där motsvarande 93 miljoner kronor som dellikvid.

I det nya bolaget blir Wilner Anderson vd, Knut Pousette, vd på Kvalitena, blir styrelseordförande. Dessutom kommer Patrik Essehorn, styrelseordförande i Corem Property Group och Rutger Arnhult sitta i styrelsen.

– Fastighetsmarknaden i Sverige har saknat ett noterat fastighetsbolag med fokus på detaljhandelsfastigheter. Detaljhandelsfastigheter kräver specialistkompetens och stort engagemang från ledning och förvaltningsorganisation för att realisera fastigheternas fulla potential. Med den kompetens som finns i bolaget ser vi stora möjligheter att det kan bli en ledande aktör inom detaljhandelsfastigheter på orter utanför storstadsregionerna i Sverige, kommenterar Kvalitenas vd Knut Pousette i ett pressmeddelande.

Kvalitena ägs av det nederländska holdingbolaget Dorco International BV, som i sin tur ägs av Kvalitenas grundare Lars Andersson. Vd:n Knut Pousette, är tillika styrelseordförande i D. Carnegie & Co.

– Kvalitena verkar för att skapa fokuserade fastighetsbolag på fastighetsslag och geografi, säger Knut Pousette till Fastighetsnytt.

Äger ni fastigheter i några andra bolag?

– Ja, men i formen av enskilda fastigheter, säger Knut Pousette.

Vad är nästa steg?

Nu är vi delägare i noterade bolag och kommer att stödja dem på bästa möjliga sätt, säger Knut Pousette.

D. Carnegies, där Kvalitena är huvudägare, affärsidé går ut på att köpa fastigheter i miljonprogramsområdena, för att sedan renovera lägenheterna i takt med att de blir lediga. Därefter höjer de hyran. Affärsidén är inte unik för D. Carnegie – men det är en som ibland får kritik.

Är det rimligt att höja hyran med upp till 50 procent?

– Eftersom vi renoverar i takt med naturlig omflyttning tvingar vi ingen att flytta. De som betalar den högre hyran (30 – 45 procent) gör det frivilligt. I de områden där vi har gjort på det här sättet i två, tre år ser vi dessutom att nästan alla nyrenoverade lägenheter hyrs ut till våra egna hyresgäster som bor i orenoverade lägenheter, och som alltså högst frivilligt betalar den högre hyran fast de redan har ordnat boende. Vi stimulerar detta genom en intern kö för att vi vill få fler lägenheter att renovera. De som inte har råd med den högre hyran bor helt enkelt kvar, säger Ulf Nilsson, VD på D. Carnegie & Co.

Han poängterar att den höjda hyran är överenskommen med Hyresgästföreningen.

Profiterar ni på bostadsbristen?

– Jag tycker inte att vi profiterar på någon utan snarast gör vi en samhällsinsats som renoverar miljonprogramsbostäder, eftersom om ingen tar sig an detta kommer de så småningom, om 20-30 år, att behöva rivas och det skulle förvärra bostadsbristen ytterligare. Vi har också genom en effektiv renoveringsmetod lyckats kombinera detta med en lönsam affärsmodell, vilket givetvis är en förutsättning för att renoveringen ska kunna ske, säger Ulf Nilsson.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.