tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Kungsleden säljer till HSB och Stenvalvet

Publicerad: 31 maj 2017, 04:43

Foto: Kungsleden.

Kungsleden säljer mark för 200 bostäder och en skola i Umeå till HSB och Stenvalvet. Fastigheten som säljs kallas Gamla Slakteriet, då den ursprungligen byggdes för slakteriverksamhet.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i norra SverigeCushman & WakefieldCushman & WakefieldHSBUmeå

Kungsleden säljer mark för 200 bostäder och en skola i Umeå till HSB och Stenvalvet. Fastigheten som säljs kallas Gamla Slakteriet, då den ursprungligen byggdes för slakteriverksamhet under 50- och 60-talen.

Försäljningen sker alltså i två separata transaktionen, som kommer att slutföras när den nya detaljplanen har vunnit laga kraft.

Fastigheten som Stenvalvet köper är bebyggd med en skolbyggnad som är uthyrd till Internationella Engelska Skolan. Försäljningspriset uppgår till 149,5 miljoner kronor.

Kungsleden har sedan tidigare drivit en detaljplaneprocess för att omvandla resterande del av fastigheten till bostäder. Den nya detaljplanen som är under framtagande medger omkring 18 500 BTA bostäder samt ytterligare 2 500 BTA för kommersiella ändamål. Det är denna del av fastigheten som har förvärvats av HSB.

– Vi är stolta över att ha fått vara med och utveckla Gamla Slakteriet i Umeå både ur ett fastighets- och stadsutvecklingsperspektiv och över det värde som har skapats under resans gång. Nu får de nya ägarna ta vid och förvalta skolan samt bygga vidare på den nya stadsdelen som vi tillsammans med Umeå kommun har skapat, säger Frida Stannow Lind, Fastighetsutvecklingschef på Kungsleden.

Sammantaget har Kungsleden nu avyttrat omkring 150 000 kvadratmeter av den bostadsutvecklingspotential som har identifierats i fastighetsbeståndet till priser mellan 2 500–10 000 kr/kvm BTA. Försäljningarna sammantaget genererar en vinst på omkring 300 miljoner kronor.

Den kvarvarande potentialen för bostadsbyggrätter i Kungsledens fastighetsportfölj uppskattas uppgå till omkring 330 000 kvadratmeter.

Cushman & Wakefield varit rådgivare till säljaren i transaktionen.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev