Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Kungsleden aktiva köpare igen

Publicerad: 9 Augusti 2014, 06:22

Biljana Pehrsson är vd på Kungsleden.

Foto: Kungsleden.

Renodlingen kommer att fortsätta men huvudfokus skiftar nu mot förvärv av fastigheter, berättar Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.


Ämnen i artikeln:

UmeåKungsleden FastigheterBiljana PehrssonNP3 Fastigheter

I början av juli meddelade Kungsleden att man säljer 39 fastigheter till NP3 och bolaget lämnar därmed tio orter i Norrland. Renodlingen kommer att fortsätta men huvudfokus skiftar nu mot förvärv av fastigheter, berättar Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.

Sammanfattningsvis har Kungsleden sålt 58 fastigheter för drygt 2,2 miljarder i 11 olika transaktioner under 2014. Renodlingsprocessen kommer att fortsätta, bolaget har som delmål i fastighetsportföljen att koncentrera fastighetsbeståndet från 110 kommuner till 70 kommuner. Genom gjorda försäljningar under första halvåret 2014 kommer Kungsleden att äga fastigheter i 95 kommuner.
– Vi har varit väldigt aktiva i att renodla vårt bestånd och framgångsrikt sålt en hel del fastigheter. Nu kommer fokus mer handla om att förvärva fastigheter. Det finns ett uttalat mål att fastighetsportföljen ska växa till 30 miljarder över tid. Det handlar om att köpa fastigheter i enlighet med vår strategi. Vi ser fina möjligheter, som aktiv säljare kommer man också nära marknaden och ser förvärvsmöjligheter. Och det vi tittar efter, det finns att köpa, säger Biljana Pehrsson.

Kungsleden siktar på att fortsätta växa i framförallt Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund men tittar även på städer som exempelvis Västerås där man redan är stora i dag.
– Vi har gått ut med ett långsiktigt mål och vi vill växa på våra prioriterade marknader. Strategin är också att växa i mikrolägen, samla beståndet och skapa kluster. På så sätt får vi en bättre position på marknaden, närmare kontakt med våra kunder och hyresgäster, det lokala näringslivet och kommuner, samt även en bättre förvaltningseffektivitet, säger Biljana Pehrsson.

Försäljningen i Norrland

Kungsleden sålde i juli 39 fastigheter för 760 miljoner kronor. Köpare är NP3 som vid tillträdet även tar över Kungsledens tre medarbetare på lokalkontoret i Umeå. Försäljningarna i Norrland innebär att Kungsleden lämnar de tio orterna Borlänge, Falun, Härjedalen, Härnösand, Luleå, Nordmaling, Sollefteå, Sundsvall, Söderhamn och Timrå. I Umeå säljs samtliga fastigheter med undantag för två utvecklingsprojekt, Aspgärdan och Laven.

Fastigheterna består i huvudsak av industri- och lagerbyggnader och har en total uthyrbar area om cirka 144 100 kvadratmeter. Frånträde sker den 1 september.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.