Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Kraftig och omedelbar reaktion

Publicerad: 2 april 2014, 07:54

Kungsleden meddelade sent på måndagseftermiddagen att bolaget förlorat sina överklaganden i Kammarrätten i Stockholm. Överklagandena gäller skattemål där bolaget är part redan förlorat i förvaltningsrätten. Kungsleden avser söka prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen och göra inga ytterligare reserveringar av kapital. Bolagets aktie rasade på börsen sedan informationen kommit ut.

Ämnen i artikeln:

Kungsleden Fastigheter

Som Fastighetsnytt rapporterade i höstas var Kungsleden part i elva paketeringsmål hos Kammarrätten. Hur många av dessa som domstolen nu har avgjort framgår inte av Kungsledens meddelande men där skriver man dock att man inte delar den uppfattning Kammarrätten ger uttryck för och avser därför söka prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen. Enligt Anders Kvist, vice vd och CFO i Kungsleden, återstår två av de elva målen.

– Nu har vi erhållit domar i huvuddelen av målen av denna karaktär och det finns två mål. De ekonomiska effekterna av samtliga mål finns inkluderade i de belopp vi har kommunicerat, säger Anders Kvist till Fastighetsnytt.

Bolaget meddelade börsen om skattemålens utfall klockan 16:45 igår och marknadens reaktion var omedelbar och kraftig. Endast en halv minut senare hade bolagets aktiekurs fallit från 52,25 kronor till 48,6 kronor, ett fall om 7 procent, och en halv miljard av marknadsvärdet hade gått upp i rök. Efter den mest omedelbara paniken stabiliserade sig dock aktien och 48,6 kronor var dagens lägsta notering. Volymen i handeln med Kungsledens aktie exploderade och enbart på den ovannämnda halva minuten registrerades 82 avslut om sammanlagt 135 818 aktier. Dagens stängningskurs blev 50,25 kronor, 3,8 procent lägre än strax innan informationen nådde börsen. Klockan 10:18 på onsdagsförmiddagen handlas aktien till 51,25 kronor vilket kan tyda på att den initiala reaktionen var lite överdriven.

Det är inte första gången Kungsledens aktieägare får panik på grund av bolagets skattesituation. I oktober 2012 meddelade man att bolaget riskerade ännu en skattesmäll och att man avsåg slopa utdelningen. Den initiala reaktionen blev att aktien rasade med 25 procent innan den stabiliserade sig.

Söker prövningstillstånd för överklagande

I sitt meddelande skriver Kungsleden att ”Kammarrätten har funnit att Kungsleden inte ska medges avdrag för nedskrivning av lagerandelar vid externa förvärv för taxeringsåren 2006-2008 samt inte medges avdrag för nedskrivningar av lagerandelar som uppkommit i samband med omstruktureringar som Kungsleden genomförde under beskattningsåren 2004-2006.”

Trots de aktuella skattemålens utfall håller Kungsleden fast vid sin ståndpunkt att bolaget agerat inom lagens ramar och följt den praxis som funnits vid de olika deklarationstillfällena. Vidare anser man att de transaktioner man tvistar med Skatteverket om har stora likheter med Steen och Ström-fallet där Kammarrätten medgav avdrag för samma typ av nedskrivningar.

Kungsleden har tidigare gjort stora reserveringar av kapital på grund av sina skattetvister men gör inga ytterligare reserveringar trots de nya domarna. Bolagets bokförda reserv vid 2013 års utgång gick enligt bokslutsrapporten för 2013 till 658 miljoner kronor. I sitt börsmeddelande avseende de nya domarna skriver man att ifall det slutgiltiga utfallet i samtliga liknande mål blir negativt så uppkommer en tillkommande negativ effekt om 1 615 miljoner kronor på eget kapital och resterande skatt att betala bedöms vara 1 450 miljoner kronor.

Läs mer:

109 paketeringsmål hos Kammarrätten: http://fastighetsnytt.se/2013/10/109-paketeringsmal-hos-kammarratten/

Kungsleden förlorar skattetvist: http://fastighetsnytt.se/2013/03/kungsleden-forlorar-skattetvist/

Kungsleden stiger igen: http://fastighetsnytt.se/2012/10/bryngelson-vantade-sig-marknadens-reaktion/

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev