Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Köper familjeklenod för 2,3 miljarder i Hagastaden – ritad av Ragnar Österberg

Publicerad: 24 maj 2022, 17:10

Ragnar Östberg ritade Blästern 15 som återfinns i Vasastan, där Hudiksvallsgatan möter Gävlegatan, precis innan det moderna Hagastaden tar vid.

Foto: Atrium Ljungberg/Wikimedia

Fastighetsjätte tecknar avtal om förvärv av fastigheten Blästern 15 i Hagastaden i Stockholm. Byggnaden omfattar 21.300 kvadratmeter och förvärvas från AB Industricentralen till ett underliggande fastighetsvärde om 2,3 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

Atrium LjungbergHagastaden

Atrium Ljungberg förvärvar kontorsfastigheten Blästern 15 som är ritad av Ragnar Östberg och uppförde under 1930-talet av säljaren – familjeföretaget AB Industricentralen. 

Byggnaden har sju våningsplan samt garage och innehåller i dag främst kontor, konstgallerier och butiker. 

Läs mer: Lidingö byter 60 nya lägenheter mot två kilometer cykelväg i stadsmiljöavtal: ”Skadar hela kommunen” 

Blästern 15 ligger i direkt anslutning till Atrium Ljungbergs fastighet Blästern 11 och är, med undantag av garage och förråd, fullt uthyrd. 

Det totala hyresvärdet, fullt uthyrt, är 82 miljoner kronor och återstående viktad kontraktslängd är 2,8 år. Tillträde beräknas ske den 1 juni 2022.

Atrium Ljungberg äger och förvaltar, innan förvärvet, fastigheter om drygt 80.000 kvadratmeter i Hagastaden. 

Läs mer: Oväntade miljardaffären – JM säljer tilltänkta huvudkontoret när försvaret växer 

– Hagastaden är ett av våra mest prioriterade områden där vi varit en aktiv fastighetsägare under lång tid. Det är ett av Stockholms mest expansiva och spännande stadsutvecklingsområden och det känns fantastiskt att få möjlighet att expandera här. Området har möjlighet till god hyrestillväxt de närmaste åren med ytterligare potential vid en tunnelbana på plats 2028, kommenterar Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Uppfördes som modernt "Industrihotell"

Fastigheten Blästern 15 är klassad som ”synnerligen kulturellt värdefull”. Den har därför också kunnat behålla sin ursprungliga karaktär av industribyggnad. Den uppfördes under perioden 1929–1932 som ett modernt ”industrihotell” – det vill säga lokaler för lättindustri. Inspirationen kom från New York och Berlin. Arkitekten Ragnar Östberg, är annars är mest känd som pennan bakom Stockholms Stadshus.
Källa: industricentralen.se

 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Atrium LjungbergHagastaden

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.