tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Köparen om Apple-tomträtten: ”Vi har ingen brådska”

Publicerad: 23 augusti 2022, 13:08

Jakob Johansson, ägare av Maelir, är ny ägare av tomträtten i Kungsträdgården. Foto: Apple/Foster&Partners, Vikingline

Efter den fleråriga kritikstormen mot Apple-huset i Kungsträdgården har teknikjätten slutligen lyckats sälja vidare tomträtten till den svenska finansmannen Jakob Johansson som äger Maelir, avslöjar Dagens industri. Nu kommenterar han affären.

Ämnen i artikeln:

SvepetLänsstyrelsenAppleStockholms stad

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Vi tycker läget är trevligt, och vi hade en bra process med Apple. Vi tar avstamp i den befintliga detaljplanen när vi funderar på hur platsen kan utvecklas framöver, sedan får vi se hur det utvecklar sig. Vi har ingen brådska, säger köparen och fastighetsinvesteraren Jakob Johansson till Fastighetsnytt.

Läs även: LISTA: Här är turerna kring affären som krossade Apples dröm

Apple köpte tomträtten till fastigheten för 129 miljoner kronor 2015, men möttes av en kritikstorm vid samrådet tre år senare. Skälet var bland annat att 375 kvadratmeter parkyta skulle inskränkas till förmån för en ny flaggskeppsbutik. Vid maktskiftet 2018 satte den blågröna majoriteten i Stockholms stad sedan ett definitivt stopp för planerna, som därmed lades på is. 

Läs även: Kritikstorm mot Apple-huset 

Sedan dess har det inte hänt så mycket mer i frågan förutom att Stockholms stad och privata aktörer avstått från att köpa loss tomträtten för 180–200 miljoner kronor. 

Under tisdagen avslöjade dock Dagens industri att Jakob Johanssons bolag Maelir den 16 juni köpt upp Sju Sekel, det vill säga företaget som besitter tomträtten i Kungsträdgården, för en okänd köpesumma. 

– Jag är tyvärr förhindrad att avslöja vad priset blev, säger Johansson till Fastighetsnytt.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev