lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Köparen av DN-skrapan: ”Vi tycker om området jättemycket”

Publicerad: 29 november 2019, 13:34

Fabege säljer DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm till Areim för 3,5 miljarder kronor. Köparen äger flera fastigheter i området sedan tidigare och tänker fortsätta att jobba för att Marieberg förtätas.

Ämnen i artikeln:

AreimFabege Fastigheter

Fabege säljer DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm till Areim för 3,5 miljarder kronor. Köparen äger flera fastigheter i området sedan tidigare och tänker fortsätta att jobba för att Marieberg förtätas.

Det är ett av Stockholms innerstads landmärken som nu byter ägare. Fastigheten Trängkåren 7 på Kungsholmen kallas i folkmun för DN-skrapan och de karaktäristiska skyltarna för Expressen och Dagens Nyheter som pryder byggnadens torn är ett signum för området. Fastigheten rymmer en rad stora redaktioner. Utöver Expressen och Dagens Nyheter sitter även Fastighetsnytt i huset.

Fastighetsförsäljningen görs genom bolagsförsäljning till ett underliggande fastighetsvärde om 3 545 miljoner kronor efter avdrag för latent skatt. Tillträde sker den 23 januari 2020, enligt ett pressmeddelande från Fabege.

Fastigheten ligger i ett av de områden som Stockholms stad planerar att utveckla med ett stort antal bostäder och kontor. Cirka 1 100 nya bostäder och cirka 30 000 kvadratmeter för kontor, handel och service ska byggas här under kommande år enligt stadens inriktning för området. Fabege har fram tills nu varit en av de fastighetsägare som varit drivande i projektet.

Förätningsplaner

Enligt Erika Olsén som jobbar med transaktionsfrågor på Areim kommer de som nya ägare att fortsätta med det som Fabege påbörjat.

– Vi tycker om området jättemycket. Vi äger Sweco-huset sedan tidigare och och deläger Socialstyrelsen-huset. Fabege har jobbat med byggrätter i området länge och det tänker vi fortsätta med, säger hon.

Innebar ert ägande någon skillnad för dagens hyresgäster?

– Nej.

Stefan Dahlbo, vd på Fabege, kommenterar affären i ett pressmeddelande.

– Trängkåren har tillfört mycket värde till Fabege under innehavstiden, men potentialen framåt är begränsad för oss. I det kortare perspektivet medför affären en starkare balansräkning och stärkta nyckeltal. I det längre perspektivet frigörs utrymme för framtida planerad och värdeskapande projektutveckling i våra prioriterade områden, säger han.

Mer om Trängkåren 7

- Den totala uthyrningsbara yta: Drygt 77000 kvadratmeter (56 500 kvadratmeter kontor och resterande del garage).
- Byggnaden är i stort sett fullt uthyrd och inrymmer bland annat Bonnier News, inklusive Dagens Nyheter, Dagens Industri och Expressens redaktioner och kontor.
- I övrigt finns ett stort antal andra kontorshyresgäster, en publik lunchrestaurang, lager, gym/simhall och garage.
- Fastigheten är certifierad enligt Breeam-in-use, nivå very good.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev