Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Kommunen säljer i centrala Uppsala

Publicerad: 25 Januari 2019, 14:29

Uppsala kommun letar efter en ny ägare till det gamla Hospitalet i Ulleråker – där majoriteten av lokalerna ska användas till publik verksamhet. Nu arrangeras en idétävling för platsen.


Ämnen i artikeln:

Uppsala

Uppsala kommun letar efter en ny ägare till det gamla Hospitalet i Ulleråker – där majoriteten av lokalerna ska användas till publik verksamhet. Nu arrangeras en idétävling bland fastighetsutvecklare, arkitektbyråer och investerare.

Hospitalet, i folkmun kallad “Vingmuttern”, ligger i södra Uppsala, nära Akademiska Sjukhuset.

– En byggnad som Hospitalet behöver ett tydligt syfte för att komma till sin rätt. Vi vill se något nytt, gärna en typ av destination som Uppsalaborna aldrig har haft så nära. Vi har valt att utlysa en tävling för att säkerställa att platsen och byggnaden behåller sina kulturhistoriska värden, men får en funktion i Uppsalabornas liv så att den lever kvar under lång tid, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Tävlingen öppnar den 15 februari och pågår under 2019. Vinnaren går in i en planprocess för tomten tillsammans med kommunen.

Byggnaden, som stod färdig 1885, är tydligt inspirerad av äldre slottsanläggningar och ritades av arkitekten Axel Kumlien, som ligger bakom flera sjukhus och offentliga byggnader runtom i landet, bland annat Grand Hôtel i Stockholm.

– Vinnaren ska ha ett kreativt förslag och rätt ekonomiska muskler. Konceptet ska vara intressant redan nu, men kan självklart ta höjd för att Ulleråker om ett antal år är en central plats i Uppsala och södra staden, som erbjuder helt andra ekonomiska möjligheter än dagens, säger Kristina Sandberg, huvudprojektledare på Uppsala kommun.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Uppsala

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.