Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Klart: SBB miljardsäljer till Gladsheim

Publicerad: 30 september 2022, 13:24

Oscar Lekander, vice vd SBB, som nyligen meddelade att han lämnar bolaget. Foto: SBB, Jack Mikrut

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har nu slutfört den planerade avyttringen av 23 fastigheter i Finspångs kommun till Gladsheim. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetGladsheim FastigheterSBB FastigheterFinspång

R


– Vi fortsätter planen att avyttra fastigheter för att stärka bolagets balansräkning ytterligare och är glada att lämna över fastigheterna till en professionell fastighetsförvaltare som har god kännedom om fastigheterna sedan tidigare, kommenterar Oscar Lekander, vice vd, som nyligen meddelade att han lämnar bolaget.

SBB avyttrar de 23 fastigheterna i Finspång till Gladsheim till ett fastighetsvärde om 1 350 miljoner kronor. Affären är signerad och villkorad av finansiering med utflyttning sista september. 

Fastigheterna har en total uthyrbar area om cirka 86 000 kvadratmeter, varav 74 procent utgörs av bostäder och resten av kommersiell yta. Fastigheterna genererar årliga hyresintäkter om cirka 96 miljoner kronor, varav cirka 74 procent kommer ifrån bostadshyresgäster.

SBB:s försäljningar sedan sommaren

30 juni: En kontorsfastighet i Umeå säljs för 300 miljoner kronor. Två andra fastigheter – en i Borås och en i Kalmar – avyttras också, för 233 miljoner kronor.

22 juni: Sex kontors- och industrifastigheter säljs i Halmstad och Landskrona till Fastighetsstaden i Halmstad AB samt Doxa Aktiebolag för 436 miljoner kronor. Total uthyrningsbar yta är cirka 26 000 kvadratmeter.

24 juni: SBB säljer ägarlån för 1 465 miljoner kronor. Avsikten bakom affären är att sälja sin JV-andel i Svenska myndighetsbyggnader till Kåpan Pensioner.

30 juni: En kontorsfastighet i Umeå säljs för 300 miljoner kronor. Två andra fastigheter – en i Borås och en i Kalmar – avyttras också, för 233 miljoner kronor.

1 juli: Tre projektfastigheter säljs i Sverige samt en kontorsfastighet i Norge. Prislappen: cirka 860 miljoner kronor.

4 juli: SBB säljer 25 procent av aktierna till Obos i det samägda bolaget Solon Holding. Priset är 818,6 miljoner norska kronor, eller 853,4 miljoner svenska kronor.

5 juli: SBB avyttrar bostadsfastighet i Örebro för 400 miljoner kronor.

6 juli: SBB säljer lager- och industrifastigheter i Kalmar kommun till Nyfosa för 340 miljoner kronor.

15 juli: SBB säljer två äldreboenden och en projektfastighet till Northern Horizon för 1,4 miljarder kronor.

8 september: SBB säljer en fastighetsportfölj till en institutionell investerare för cirka 9 miljarder kronor.

30 september: Säljer 23 fastigheter i Finspång till Gladsheim fastigheter för drygt 1,3 miljarder kronor.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev