fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Klart: Nynäshamns kommun säljer bolag till stadsutvecklare

Publicerad: 17 juni 2022, 09:35

Harry Bouveng (M), kommunstyrelsens ordförande (M) i Nynäshamn. Foto: Malin Söderlund, Getty Images

På torsdagen klubbade kommunen igenom försäljningen av Alkärrsplans Utvecklings AB och sjukhusfastigheten Nornan 32 med parkering och utvecklingsbar mark mitt i centrala Nynäshamn. Något som varit uppe på diskussion länge.

Ämnen i artikeln:

SvepetNynäshamn

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Det känns tryggt att det är lokala och välkända entreprenörer som redan är etablerade i kommunen som tar över bolaget och därigenom den fortsatta utvecklingen av området med attraktiva bostäder och handelsytor, kommenterar Harry Bouveng (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Diskussioner kring en möjlig försäljning har pågått under nästan ett års tid, där två oberoende värderingar och analyser om av vad en försäljning kan innebära för kommunen ligger som grund för beslutet som fattades på torsdagen. 

Nästa år tar därmed Alkärrsplans intressenter AB, en samverkanskoncern bestående av P&E Fastigheter, Stadsutvecklarna och de lokala fastighetsägarna Irenmark och Forsman, med det gemensamma förvaltningsbolaget Nynäshamns Centrum Förvaltning över bolaget Alkärrsplans Utvecklings AB.

– Det känns fantastiskt att vi nu kan göra verklighet av den önskan som funnits bland kommunens invånare och politiker i många år, kommenterar Camilla Irenmark, vd Nynäshamns Centrum Förvaltning. 

Läs även: Kommunernas särkrav – så här kan de se ut

De nya ägarnas idéer ligger i linje med kommunens planer för området.

– Med lång erfarenhet av stadsutveckling ser vi fram emot att få bli en del av kommunens framtid. Läget är fantastiskt med stadsliv, friluftsliv och goda kommunikationer med bil och pendeltåg till Stockholm, kommenterar Karl-Johan Grem, koncernchef P&E Fastigheter.

Beslutet om att sälja bolaget och därmed också sjukhusbyggnaden och parkeringen fattades av en majoritet i kommunfullmäktige i går.

– Vi vill förändra en grå klump mitt i staden till ett levande centrum. Med nya lokala ägare av fastigheten och marken runt sjukhuset skapas möjligheter att skapa en plats för omsorg, vård, utbildning och kommunalservice, kommenterar Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition.

Medan aktörerna gör det som de är bäst på, stadsutveckling, så kan kommunen nu fokusera mer på att förbättra den kommunala servicen, enligt kommunstyrelsens ordförande. 

– Tillsammans bidrar det här till en positiv utveckling som kommer hela kommunen till gagn, säger Harry Bouveng (M). 

Mer om affären

Den gamla sjukhusbyggnaden och parkeringen på Alkärrsplan ägs sedan 2020 till 100 procent av Nynäshamns kommun genom bolaget Alkärrsplan Utvecklings AB. 

 

Affären sker som en bolagsförsäljning av aktieinnehavet i Alkärrsplans Utvecklings till ett underliggande fastighetsvärde om 175 miljoner kronor.

 

En tilläggsköpeskilling tillkommer efter att marken på Alkärrsplan blivit planlagd och bygglov beviljats för bostäder och handel. I nuläget finns förslag om att bygga mellan 150–200 lägenheter med handel i bottenplan.

 

De befintliga kontrakt som hyresgästerna i sjukhusets lokaler har med Alkärrsplans Utvecklings AB tas över av de nya ägarna från tillträdesdagen då de följer med i affären. 

 

De nya ägarna tillträder i januari 2023.

 

Källa: Nynäshamns kommun

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev