söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Klart med storförvärv

Publicerad: 17 november 2014, 12:32

Castellum säljer fastighetsbeståndet i Värnamo och Växjö och en fastighet i Göteborg för 1 946 miljoner. Köpare är Hemfosa Fastigheter. Förvärvet omfattar även 15 anställda i Corallens förvaltningsorganisation som övergår till Hemfosa i samband med tillträdet.

Ämnen i artikeln:

CastellumHemfosa FastigheterVäxjöGöteborgVärnamo

I förra veckan meddelade Castellum och Hemfosa att man låg i förhandlingar om en affär i storleksordningen 2 miljarder. Nu är det klart att Castellum, via det helägda dotterbolaget Fastighets AB Corallen, sålt bolagets 53 fastigheter i Värnamo och Växjö om totalt 271 500 kvadratmeter. Affären inkluderar dessutom att Castellum, via det helägda dotterbolaget Eklandia Fastighets AB, sålt en fastighet i Göteborg om 10 500 kvadratmeter.

Uthyrningsgraden i det förvärvade fastighetsbeståndet uppgår till cirka 90 procent och bland hyresgästerna återfinns bland annat ett antal större företag, Göteborgs universitet och Arbetsförmedlingen. Försäljningspris netto uppgick till 1 946 miljoner efter avdrag för bedömd uppskjuten skatt och omkostnader om totalt 98 miljoner. Underliggande fastighetspris uppgick således till 2 044 miljoner, vilket var i nivå med senaste värdering. Därtill har hyresgaranti lämnats om cirka 20 miljoner för vilket avsättning gjorts. Frånträde sker i december 2014.

I samband med tillträdet övergår 15 anställda i Corallens förvaltningsorganisation i Värnamo och Växjö till Hemfosa Fastigheter.

– Det här är vår största enskilda försäljning sedan Castellum börsintroducerades 1997. Vi fortsätter nu att vara nettoinvesterare genom förvärv och, framför allt, genom att vi bygger nytt, och dessutom bygger till och bygger om. Vi har bland annat skapat förutsättningar för expansion genom centrala markförvärv, dels vid Resecentrum i Örebro, dels på Lindholmen i Göteborg om totalt 96 miljoner, säger Castellums vd Henrik Saxborn. ”

– Förvärvet från Castellum är en bra möjlighet för Hemfosa att fortsätta växa. Det är en intressant portfölj med fastigheter i bra lägen och med stabila kassaflöden. Samtidigt passar fastighetsportföljens mix väl in i vår strategi att genomföra fastighetstransaktioner där vi löpande ser hur vi kan optimera vårt fastighetsbestånd på bästa sätt, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa Fastigheter.

Redaktionen

källa: Pressmeddelande Castellum, Hemfosa

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev