torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Klart: Linköpings kommun säljer Gjuteriet

Publicerad: 19 september 2023, 12:29

Anna-Maria Jakobsson, vd för Sankt Kors och Carl-Fredrik Grönhagen, vd Mannersons Fastigheter.

Foto: Carl Schnell

Kommunala Sankt Kors avyttrar den industrihistoriska fastigheten Gjuteriet 2 i centrala Linköping till Mannersons. Prislappen: 220 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

SvepetSankt KorsLinköping

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Den 1 september rapporterade Fastighetsnytt att Linköpings kommun enligt lokala medier via sitt egna fastighetsbolag Sankt Kors ville sälja det centrala kvarteret Gjuteriet 2 till det privata fastighetsbolaget Mannersons Fastigheter.

Nu är affären klar. I ett pressmeddelande skriver Mannersons att parterna har undertecknat ett avtal om förvärv av kvarteret som består av fem byggnader med en uthyrningsbar yta om 7 718 kvadratmeter. Sankt Kors uppger för Fastighetsnytt att köpeskillingen uppgår till 220 miljoner kronor, ett pris som baseras på två värderingar som gjorts vid separata tillfällen.

Gjuteriet 2 uppfördes på 1870-talet och inrymde från början gjuteri, mekanisk verkstad och träförädling. Fastigheten anses vara Linköpings viktigaste industrihistoriska kulturminne. I byggnaderna verkar i dag ett femtiotal aktörer som en del av miljö- och teknikklustret Clean Tech Park men det finns även flera kulturverksamheter, däribland kulturhuset Skylten.

Läs också: Dokument: Snabbspåret till framtiden – går det på räls?

I och med Ostlänkens nya dragning kommer fastighetens läge att möjliggöra ytterligare fastighetsutveckling på platsen då de intilliggande järnvägsspåren försvinner.

– Mannersons representerar lokal, ansvarstagande och långsiktig fastighetsutveckling. Vi har våra rötter i Linköping och är väldigt glada över möjligheten att få ta över stafettpinnen i det fantastiska kvarteret Gjuteriet. Vår vision ligger helt i linje med de mål Sankt Kors arbetat med och vi hoppas kunna bidra med att stärka kopplingarna mellan kultur och näringsliv. När vi blickar framåt mot de kommande 10-20 åren så ser vi såklart också fram emot att arbeta med de nya stadsdelarna som skall växa fram i anslutning till den nya stationen, säger Carl-Fredrik Grönhagen, vd på Mannersons Fastigheter, i ett uttalande.

Den nya ägaren tillträder fastigheten den 1 januari 2024.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev