torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Klart: Kåpan köper SBB:s andel i Svenska Myndighetsbyggnader

Publicerad: 21 november 2022, 09:32

Vd:n Ilija Batljan och SBB gör sig av med ännu fler fastigheter när Kåpan tar över en andel värd cirka 16 miljarder i det som var parternas gemensamma samriskbolag.

Kåpan Pensioner köper SBB:s andel i Svenska Myndighetsbyggnader och blir därigenom 100 procentig ägare i JV-bolaget. Affären uppgår till ett värde om 16 miljarder. I samband med förvärvet byter Svenska Myndighetsbyggnader namn till Kåpan Fastigheter och bygger under 2023 upp en egen fastighetsorganisation.

Ämnen i artikeln:

SvepetKåpan PensionerSvenska MyndighetsbyggnaderIlija Batljan

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


I ett pressmeddelande i juni 2022 uppgav Kåpan Pension att man har för avsikt att köpa SBB:s ägarlån i Svenska Myndighetsbyggnader, om cirka 1,4 miljarder kronor, och samtidigt ta över resterande hälft av JV-bolaget. Värdet på innehavet uppgår totalt till runt 16 miljarder kronor.

Nu är affären genomförd meddelar bägge parterna.

Pensionsbolaget, som förvaltar kollektivavtalad tjänstepension för arbetstagare som är eller har varit statligt anställda, äger därmed samtliga andelar och startar det egna fastighetsbolaget Kåpan Fastigheter.

– Vi är stolta över att tillsammans ha skapat ett starkt bolag med fokus på fastigheter för en effektiv lokalförsörjning till statliga myndigheter. Det känns därför bra att Kåpan Pensioner utnyttjar sin option och att bolaget blir helägt av Kåpan Pensioner, kommenterar Ilija Batljan, SBB:s vd.

Läs mer: Cecilia Vestin ny vd för Svenska Myndighetsbyggnader

Meningen är att Kåpan Fastigheter ska äga, utveckla och förvalta fastigheter med i huvudsak statliga myndigheter som kunder.

Bolaget blir ett av Sveriges största inom samhällsfastigheter.

Portföljen kommer till en majoritet innehålla byggnader kopplade till försvaret och rättsväsendet.

SBB fortsätter att förvalta fastigheterna men målsättningen är att Kåpan under 2023 ska bygga upp en organisation som fokuserar på en långsiktig och effektiv lokalförsörjning för statliga hyresgäster, det uppger Kåpan i ett pressmeddelande.

Läs mer: Många vill vara med i upprustningen - men försvaret vill äga fastigheterna

– Kåpan Pensioner ser nu fram emot att äga och utveckla fastighetsbeståndet som för oss blir en bas och ett långsiktigt innehav i vår portfölj av olika fastighetsinvesteringar, säger Marie Giertz, vice vd och kapitalförvaltningschef på Kåpan, i en kommentar.

SBB:s aktie har under måndagen handlats svagt nedåt på Stockholmsbörsen. Kursen var vid 17-tiden 17,50 kronor.

Kåpan Pensioner förvaltar kollektivavtalad tjänstepension för arbetstagare som är eller har varit statligt anställda.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev