Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Kan komma att sälja till Fabege

Publicerad: 26 augusti 2014, 13:30

Gustaf Hermelin är vd på Catena.

Foto: Catena.

Bilia-tomten i Haga Norra i Solna passar inte längre in i Catenas kärnaffär och sannolikheten att bolaget avyttrar den vid någon tidpunkt är stor.


Ämnen i artikeln:

Fabege FastigheterSolnaGustaf HermelinCatena Fastigheter

Bilia-tomten i Haga Norra i Solna passar inte längre in i Catenas kärnaffär och sannolikheten att bolaget avyttrar den vid någon tidpunkt är stor. En potentiell köpare är ”grannen” Fabege men enligt Catenas vd Gustaf Hermelin kan man även komma att dela ut den till sina aktieägare eller helt enkelt hålla kvar den i ett separat bolag. Det enda som står klart i dagsläget är att möjligheterna är stora.

När Brinova Logistik hösten 2013 tog över Catena Fastigheter genom ett omvänt förvärv som innebar att Catena rent formellt förvärvade Brinova och betalade med aktier i det egna bolaget köpte man inte enbart den interna infrastrukturen i ett börsnoterat bolag utan även en mycket värdefull utvecklingsfastighet i Solna, närmare bestämt i området Haga Norra i nära anslutning till Arenastaden. Den så kallade Bilia-tomten värderades till 885 miljoner kronor i Catenas balansräkning den 30 juni 2013. Arbetet med detaljplanering av marken var i princip klart men Catena saknade de ekonomiska muskler som krävdes för att slutföra projektet på egen hand.

Sammanslagningen av de två bolagen verkade kanske inte helt logisk med tanke på att Brinova under vd Gustaf Hermelins ledning hade uttalat fokuserat sin verksamhet på logistikfastigheter och det stod klart att marken inte var avsedd för logistik eller lager utan först och främst kommersiella ytor och bostäder. I Fastighetsnytt 2/2013 resonerar Gustaf Hermelin kring sin syn på logistiksegmentet och Brinovas framtid så när Fastighetsnytt träffar honom igen drygt ett år senare blir det mer fokus på hans, och Catenas så klart, planer kring utvecklingsfastigheten i Solna. Den mest logiska inledningsfrågan är så klart vilka framtidsplaner man har med fastigheten då det nya Catenas kärnaffär ju är logistik.

– Vi säger ju att vi ska hålla på med logistik men däremot klarar vi av att driva projektet, tills vidare i alla fall. Min ambition är att vi säljer vid något tillfälle, men hur eller när återstår att se, säger Gustaf Hermelin.

När Fabege köpte Erik Selins innehav och delar av Peabs innehav i Catena i november 2012 föreföll det som en lysande affär. Genom att köpa 30 procent av bolaget tog man makten över den tomt som ligger närmast Arenastaden och ökade därmed sin egen potential i området. Brinovas sammanslagning med Catena är inte helt lika naturligt. Det leder dock onekligen till frågan huruvida den kommersiella ytan som ska utvecklas på Bilia-tomten kan passa in i Fabeges framtida planer och således säljas vidare till Fabege.

– Absolut. Det är ju ingen hemlighet att jag och Christian (Hermelin, vd för Fabege; reds anm) är bröder och att vi pratar en del med varandra. Dessutom har Fabege ett track-record som ingen annan och de är väldigt duktiga på att utveckla och hyra ut både kontor och handel. Det vittnar Telia-uthyrningen om, om inte annat, säger Gustaf Hermelin.

Där hänvisar han till Fabeges uthyrning av Scandinavian Office Building i Arenastaden till Telia, en uthyrning som har hyllats av många i branschen.

Gustaf Hermelin poängterar dock att det finns alternativ till att sälja tomten till en annan aktör för utveckling. Man kan komma att själva utveckla marken och sedan exempelvis knoppa den av i form av utdelning till de egna aktieägarna eller helt enkelt äga den i ett nytt bolag.

Sverrir Thór

Läs en längre intervju med Gustaf Hermelin i Fastighetsnytt 4/2014 som utkommer 12 september.

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.