lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

K2A miljardersäljer till Savills – har ambition sälja mer under 2023

Publicerad: 19 april 2023, 09:30

Johan Knaust, vd på K2A.

Foto: Pressfoto

K2A säljer sex bostadsfastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om närmare 1,1 miljarder kronor till Savills Investment Management. Det framgår av ett pressmeddelande. Och ambitionen är att sälja fler fastigheter under året.

Ämnen i artikeln:

SvepetSavills Investment Management

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Försäljningen görs för att anpassa balansräkningen till en miljö med högre räntenivåer, men även för att frigöra finansieringsutrymme för fortsatt tillväxt., skriver bolaget.

"K2A har som ambition att genomföra ytterligare försäljningar under 2023", heter det.

Läs mer: Experterna trendspanar: Så kommer marknaden utvecklas

Fyra fastigheter frånträds den 31 maj, tre fastigheter i Gävle och en i Västerås. K2A har där utvecklat 359 hyresbostäder med en sammanlagd uthyrbar yta om 14 400 kvadratmeter och ett hyresvärde om 35,6 miljoner kronor. Försäljningen av dessa fyra fastigheter innebär att K2A tillförs cirka 212 miljoner kronor i likvida medel efter avdrag för fastighetslån, transaktionskostnader och avdrag för uppskjuten skatt om 5,15 procent.

Dessutom frånträds två fastigheter i Uppsala som är under utveckling och förväntas färdigställas i december 2023. På fastigheterna uppförs 216 nyproducerade hyresbostäder med en uthyrbar yta om 11 350 kvadratmeter och ett hyresvärde om 21,8 miljoner kronor. Fastigheterna kommer att frånträdas i samband med att K2A tillträder, vilket medför att K2A:s likviditetsbehov minskar med omkring 188 miljoner kronor för 2023,m skriver bolaget.

Visar att hyresbostäder med hög standard i bra lägen på växande orter är attraktiva tillgångar trots att transaktionsmarknaden påverkats av betydande omvärldsoro

Försäljningen av fastigheterna baseras på ett sammanlagt underliggande fastighetsvärde om 1 095 miljoner kronor , vilket motsvarar en genomsnittlig direktavkastning om 4,1 procent och en rabatt om 3,9 procent jämfört med bokfört värde för dessa fastigheter per 31 december 2022.

Läs mer: FI-toppens uppmaning: ”Räkna med att det kan bli sämre än man tror”

– Samtliga bostäder som avyttras är nyproducerade, yteffektiva och miljöcertifierade bostäder av hög kvalitet med rimliga hyror i attraktiva lägen på tillväxtorter. Att försäljningspriset ligger i paritet med fastigheternas bokförda värde visar att hyresbostäder med hög standard i bra lägen på växande orter är attraktiva tillgångar trots att transaktionsmarknaden påverkats av betydande omvärldsoro, säger Johan Knaust, vd på K2A.

Fastigheterna ska ingå i en europeisk bostadsfond som Savills Investment Management förvaltar. K2A kommer att fortsätta ansvara för förvaltningen.

– Vi är mycket nöjda med göra vår första investering inom bostadssegmentet och att förvärva bostäder av hög kvalitet i attraktiva lägen på starka orter i Sverige. Fastigheternas gröna profil motsvarar våra högt ställda krav på miljöcertifiering och energieffektivitet, vilket är den typ av investeringar vi letar efter. Vi ser även fram emot framtida samarbetsmöjligheter med K2A, säger Peter Broström ansvarig för den nordiska verksamheten inom Savills Investment Management.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev