Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Jönköping med på tåget

Publicerad: 11 maj 2016, 12:12

Jönköpings kommun har skakat hand med Sverigeförhandlingens förhandlare. Kommunen förklarar sig beredd att bygga 10 000 bostäder, medfinansiera den nya järnvägen med 195 miljoner kronor och bidra med 133,1 miljoner kronor i förskottering.


Ämnen i artikeln:

JönköpingSverigeförhandlingen

Jönköpings kommun har skakat hand med Sverigeförhandlingens förhandlare. Kommunen förklarar sig beredd att bygga 10 000 bostäder, medfinansiera den nya järnvägen med 195 miljoner kronor och bidra med 133,1 miljoner kronor i förskottering.

– Det här är en viktig dag för Jönköpings kommun och för hela regionen. Efter flera år av planering och hårt arbete både för järnvägen och stationsläget känns det som att vi kommit ännu närmre målet, säger Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande.

Den nya järnvägen ska gå mellan Stockholm och Malmö samt mellan Stockholm och Göteborg. Förhandlingar pågår med 16 kommuner och två flygplatser längs sträckningarna. Jönköpings kommun kommer att bli en knutpunkt eftersom Jönköping blir förgreningspunkt för tåg till Malmö och Göteborg.

– Dagens handslag är ett viktigt steg i förverkligandet av ett bättre och mer robust järnvägssystem för hela Sverige. Med en höghastighetsjärnväg skapar vi förutsättningar för ett snabbt och hållbart resande, fler bostäder och större arbetsmarknadsregioner. Inte minst möjliggör den nya järnvägen bättre underhåll och ökad kapacitet på de gamla banorna, säger HG Wessberg, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen.

Höghastighetsjärnvägen gör det möjligt för Jönköpingsborna att nå Göteborg på 40 minuter och Linköping på 35 minuter. I dag tar det cirka två timmar att resa kollektivt i dessa relationer.

– Den nya höghastighetsstationen ska vara belägen inom Södra Munksjöns utvecklingsområde i ett västligt läge och utgöra knutpunkten i det nya höghastighetssystemet, säger Catharina Håkansson Boman, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen.

Redaktionen

Källa: Sverigeförhandlingen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.