fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Jätteaffär: Heimstaden köper Akelius bostäder i Sverige, Tyskland och Danmark

Publicerad: 26 september 2021, 20:31

Heimstaden med vd Patrik Hall ökar beståndet rejält, här på Utrechter Strasse

Heimstadens dotterbolag, Heimstaden Bostad, köper i en affär värd 92 miljarder kronor, Akelius Nordeuropeiska fastigheter . Det skriver Heimstaden i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

BerlinHeimstadenHeimstaden BostadKPA PensionAlectaRoger AkeliusAkelius Fastigheter

Björn Rundström

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se


På söndagen blev det klart, det blir Heimstaden som via sitt bostadsdotterbolag köper Akelius bostadsfastigheter. Roger Akelius har vid ett flertal tillfällen sagt att beståndet ska säljas och Hemstaden köper nu 28 776 hyresrätter i Sverige, Danmark och Tyskland fördelat på 599 fastigheter med ett hyresvärde på 2,8 miljarder kronor.

Heimstaden Bostad kommer att genomföra en emission om 24,8 miljarder kronor där Heimstaden AB kommer att teckna minst 8,5 miljarder. Bland övriga tecknaren märks KPA Pension med 8 miljader, Alecta med 7 och Pensionsmyndigheten med 1,25 miljarder. Bostadsbolaget kommer också att ta upp en bryggfinansiering på knappt 66 miljarder kronor som löper över två år. Bolaget skriver att det nuvarande skuldsättningsmålet kommer att vara intakt med en belåningsgrad på 44 till 55 procent.

Portföljens storlek och geografiska fördelning medför positiva synergier och operativa skalfördelar, skriver Heimstaden, och transaktionen förväntas slutföras tidigt december 2021, efter konkurrensmyndigheternas godkännande. 

— Volym leder till förbättringar i hela värdekedjan och möjliggör effektivare förvaltning, bättre kundupplevelse och större påverkan på samhälls- och klimatutmaningarna genom investeringar i hållbara åtgärder och lösningar. Senaste åren har Heimstaden Bostad framgångsrikt integrerat fastigheter och organisationer på nya och befintliga marknader genom stora förvärv i Danmark, Nederländerna, Tjeckien och Tyskland, säger Patrik Hall, vd Heimstaden.

På söndagen genomfördes en folkomröstning om fastighetsägare i Berlin ska tvingas sälja sina hyreslägenheter till staden, där Akelius är en fastighetsägare som kan drabbas. När denna text skrevs, förelåg inget resultat av denna folkomröstning.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev