söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Jan Persson efter storaffären: ”Nu åker Nobelservisen fram”

Publicerad: 8 juni 2022, 09:44

Kilenkryssets vd och grundare Jan Persson tecknar på avtalet tillsammans med Fredrik Jagersjö Rosell, vd Panattoni Sverige.

Kilenkrysset gör sin största affär någonsin. Enligt vd:n Jan Persson är det även den största kommersiella markförsäljningen som har gjorts i Sverige: ”Totalinvesteringen är 10 miljarder kronor, kommunerna borde stå med öppna armar”, säger han till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Kilenkrysset

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Hej Jan Persson, vd och ägare Kilenkrysset, som via en paketförsäljning av kommersiell mark i Mälardalen och Skåne till den internationella fastighetsutvecklaren Panattoni gör en affär om över 3 miljarder kronor. 

Läs mer: Internationell spelare köper mark för 3 miljarder – gör entré på svenska marknaden 

Hur stor är den här affären?
– Det är den största affär som vi någonsin har gjort. Du vet det är 3 miljarder. Om du tänker på att det är en markaffär, inga byggnader. Det är nog Sveriges största affär någonsin av kommersiell mark. Köparen Panattoni har sitt europeiska huvudkontor i Warszawa och det har varit folk och kontor inbladade från Kanada, England, USA, Luxemburg och Polen. Så det har varit lite att stå i. 

Hur länge har ni hållit på med affären?
– Sex månader. Panattoni har amerikanska ägare i botten med advokater överallt. Det är klart att det blir mycket pappersarbete. 

Hur kom Panattoni in i bilden?
– Det har varit stor efterfrågan på mark och vi hinner inte bygga allt. Samtidigt vill kommunerna ha arbetstillfällen. Då tänkte vi att eftersom vi har 30 miljoner kvadratmeter markyta totalt så kan vi sälja 1,2 miljoner kvadratmeter. Och så gjorde vi ett paket av det. Samtidigt ansåg vi att det var viktigt för en eventuell investerare att få flera orter samtidigt som ligger bra till. Och det är bra kommuner som vi känner sedan förut där vi äger mycket mark: Enköping, Sigtuna, Strängnäs, Nykvarn och Staffanstorp. 

Läs mer: Kilenkrysset förlorar långdragen tvist i domstol – ska överklaga 

Vad har myndigheterna i Sverige sagt?
– Ingenting för de vet inte om det här förrän nu, nu när vi släpper nyheten. Panattoni planerar en total investering om 10 miljarder kronor så de (myndigheterna) borde stå med öppna armar tycker jag. 

Hur firar ni det här?
– Du ser ju bilderna. Men vi ska fira en gång till för vi har ett särskilt bord där vi har nobelservisen som vi äter på när vi gör affärer över en miljard kronor. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev