Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Investerar 3,3 miljarder i Oslo

Publicerad: 23 Oktober 2015, 09:05

AMF förvärvar 50 procent av det norska fastighetsbolaget Oslo Areal för cirka 3,3 miljarder norska kronor.


Ämnen i artikeln:

AMFOslo

Oslo Areal kommer att ägas till lika delar av det norska försäkringsbolaget Gjensidige och pensionsbolaget AMF.

Oslo Areal äger för närvarande 21 fastigheter med ett totalt fastighetsvärde om cirka 6,6 miljarder norska kronor. 18 fastigheter ligger i Osloregionen och tre fastigheter i Drammen, Fredriksstad och Stavanger. Fastighetsportföljen omfattar totalt drygt 250 000 kvadratmeter uthyrbar area, där kontor är den dominerande användningen.

AMF investerar cirka 3,3 miljarder norska kronor och äger efter förvärvet Oslo Areal AS till lika delar med Gjensidige Forsikring. Oslo Areal AS är idag ett helägt dotterbolag till Gjensidige men opererar fristående med egen organisation på den norska fastighets- och hyresmarknaden.

– I dagens lågräntemiljö har investeringar såsom fastigheter möjlighet att ge betydande effekt på spararnas totala avkastning. Vi känner oss därför mycket nöjda med att utöka vårt fastighetsbestånd med Oslo Areal. Vi bedömer att Osloregionen långsiktigt kommer att utvecklas positivt med fortsatt urbanisering och tillväxt. Vi ser fram emot att tillsammans med Gjensidige fortsätta utveckla Oslo Areal, säger Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF.

AMFs fastighetsinnehav har i dagsläget ett marknadsvärde om nära 60 miljarder kronor. Utöver de svenska innehaven har bolaget tidigare i år kompletterat innehavet med två fastighetportföljer i Finland med inriktning mot kontor respektive handel.

Tillträde planeras ske till i början av november 2015. Finansiell rådgivare till AMF i denna transaktion har varit Erneholm Haskel AB. BA-HR har svarat för juridisk rådgivning och DTZ Realkapital har svarat för fastighetsekonomisk rådgivning. Deloitte och Skeppsbron Skatt har lämnat finansiell och skattemässig rådgivning och Golder Associates har svarat för teknisk due diligence.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande AMF

Ämnen i artikeln:

AMFOslo

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.