Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Institutionerna vill investera mer

Publicerad: 13 maj 2015, 06:34

Nordiska institutioner planerar att vara storköpare på fastighetsmarknaden under de kommande 12 månaderna, enligt fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners.


Ämnen i artikeln:

Pangea Property Partners

Nordiska institutioner planerar att vara storköpare på fastighetsmarknaden under de kommande 12 månaderna, enligt fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners.

Orsaken är det extremt låga ränteläget och förväntningar på stigande fastighetspriser framöver.
– Vår undersökning visar att fastigheter idag rankas som det mest attraktiva tillgångsslaget bland investerarna, före både aktier och företagsobligationer. Det är en dramatisk skillnad jämfört med tidigare år, säger Bård Bjølgerud, vd på Pangea Property Partners.

Företaget genomför årligen en omfattande undersökning bland Nordens 150 största institutioner om deras syn på olika kapitalplaceringar och planerade investeringsstrategier. I årets undersökning vill 69 procent av institutionerna öka sin fastighetsexponering under de kommande 12 månaderna. Det är en stor ökning jämfört med förra gången undersökningen genomfördes, hösten 2013. Då siktade 54 procent av institutionerna på att öka sin fastighetsallokering och för 2012 var motsvarande siffra bara 21 procent.

Sammantaget planerar de nordiska institutionerna att köpa fastigheter för fem miljarder euro under den kommande tolvmånadersperioden.

Planerade investeringar_Pangea

Källa: Pangea Property Partners

Institutionernas förvärvsplaner går hand i hand med förväntningar på stigande fastighetspriser. Under de kommande 12 månaderna bedömer 63 procent av de tillfrågade att priserna på fastighetsmarknaden ska stiga och endast 11 procent tror på sjunkande priser. Hösten 2013 var bilden annorlunda och det var lika många (38 procent) som trodde på en uppgång respektive nedgång på fastighetsmarknaden.

De mest attraktiva sektorerna bedöms vara bostäder, kontor och samhällsfastigheter.

Redaktionen

källa: Pangea Property Partners

Ämnen i artikeln:

Pangea Property Partners

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.