Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Ingen ”Grexit” enligt Göran Persson

Publicerad: 24 maj 2012, 12:06

Göran Persson talade på Business Arenas partnerträff i Stockholm.

Den som trodde att vi sett slutet på euron har fel. Så småningom måste även Sverige ingå i ett större valutaområde.

Ämnen i artikeln:

Business ArenaGöran Persson

Den som trodde att vi sett slutet på euron har fel. Så småningom måste även Sverige ingå i ett större valutaområde. Vi kommer även att få se en ökad federalism och steg för steg kommer en EU-skatt närmare. Åtminstone om man får tro Göran Persson när han talade på Business Arenas partnerträff i Stockholm.

Det är inte många svenskar som trakteras av vare sig federalism eller europeiska skatter, eller euron för den delen. Men om den före detta socialdemokratiske statsministern har rätt i sin tillförsikt avseende EU-projektet kommer dagens valutakris att lösa sig, och framförallt slipper ekonomer och vanliga dödliga lära sig mer om den enorma systemkris som skulle kunna inträffa om länderna i södra Europa börjar lämna euron. Mest oroande ur Göran Perssons perspektiv är landet som röstat fram Francois Hollande till ny president.

– Grekland löser sig och landet stannar kvar i EU, Spanien är ett problem, Italien en systemrisk och Frankrike vore en katastrof. Men jag tror att EU kommer att ta sig igenom den här krisen. Tyskland har för mycket att förlora på alternativet.

Flykt till stora valutor
Han menar att även om den exakta beteckningen kan variera är det bara en tidsfråga innan det kommer EU-obligationer. Men att Sverige skulle vilja söka sig till euron? Göran Persson erkänner att han har ett ”provokativt” drag någonstans i sin personlighet. Hans argument är likafullt mycket intressanta. Nyligen tvingades Schweiz, sinnebilden för den urstarka självständiga valutan, knyta francen till euron. Orsaken är att den blivit för stark och att det blivit omöjligt att exportera maskindelar, klockor och ostar. Starka ekonomier som Brasilien och Singapore har fått uppleva obehagliga spekulationsattacker mot de egna valutorna.

– Euron kommer.  I längden kommer vi att få se en flykt till de stora valutorna, säger Göran Persson.

På sikt tror han även att det kommer att komma en speciell EU-skatt. EU kan inte varje gång det krisar tigga pengar av olika länder inom och utanför unionen. Man behöver helt enkelt en egen kassa att röra sig med, och det skulle man få via en egen skatt, som till exempel läggs ovanpå momsen i de enskilda länderna.

Handlingskraft och struktur

Det är en stor utmaning som Angela Merkel och övriga europeiska politiker står inför. Kanske till och med enorm. Det gäller att ta kloka, långsiktiga och så kallade tuffa beslut. Den typen av beslut som kan leda till att man inte blir omvald. Göran Persson menar att motsättningen mellan makt och rätt beslut egentligen är skenbar.

– Om du avstår från viktiga beslut för att bli omvald så blir du inte omvald. Verkligheten hinner ifatt dig och folk som röstar är oftast klokare än man tror.

Vad är det då som krävs för att lösa de politiska och ekonomiska knutarna i Europa? Tydligen inga intellektuella underverk i alla fall.

– Det krävs inget geni för att förstå vad som måste göras, utan det som krävs är handlingskraft. Det har redan tagits många tuffa beslut i Grekland till exempel, men man har inte förmågan att verkställa dem.

Det som behövs är så kallade strukturreformer. Kloka strukturella beslut som gynnar ekonomin på lång sikt – och som fortsätter att gälla även när den värsta krisen har lagt sig. Göran Persson använder sig av en liknelse, möjligtvis hämtad ur egna erfarenheter.

– Man måste vara disciplinerad. Annars är det som när man har lyckats gå ner i vikt efter några veckor med tuff diet, och firar framgången genom att gå till kylskåpet på kvällen.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev