fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Ikea har sålt kontorskomplex i Ryssland – nu granskas ägarna

Publicerad: 8 augusti 2023, 11:55

Khimki Business Park till höger.

Foto: Ikea, Khimki Business

Ingka Centres inom Ikea-sfären har sålt Khimki Business Park-kontorskomplex i Moskva-regionen till KLS Khimki Ltd för ett okänt belopp. Men enligt Expressen råder det oklarheter kring ägarstrukturen.


Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Vi kan bekräfta att Ingka Centers har nått en överenskommelse med KLS Khimki Ltd om försäljning av Khimki Business Park kontorsbyggnader i Moskva-regionen, säger företaget till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Affären bekräftades den 1 augusti. Köpeskillingen är okänd, men marknadsvärdet för kontoren på 44 000 kvadratmeter beräknas vara runt en halv miljard kronor.

Läs även: Avtal för stort arenabygge hävs – nya idrottsstaden försenas

Men enligt Expressen råder det stora oklarheter kring den nya ägarstrukturen. Köparen uppges vara KLS Khimki Ltd, men enligt lokala medier ägs bolaget till 99 procent av Grigorij Sahakijan, tidigare ägare och styrelseledamot i Sovereign Bank som 2016 miste sin licens efter misstanke om penningtvätt och finansiering av terrorism. Delägare till banken var även Putins vapendragare Pavel Te och Moskvas borgmästare Sergej Sobyanin.

Moscow Post har enligt Expressen granskat om en möjlig byggskandal är på gång och ser en möjlig koppling mellan köparna och den ökände affärsmannen Pavel Te.

Även Vladislav ”Vlad” Doronin, vän med filmstjärnan Leonardo Di Caprio och tidigare partner till supermodellen Naomi Campbell, kan vara inkopplad. Han befinner sig på USA:s sanktionslista och var redan under 90-talet partner med Pavel Te i Capital Group.

Läs även: Bollnäs fastighetschef: "Orubbat bo om SBB säljer bandyhallen"

Så här säger Lars-Johan Jarnheimer, ordförande i Ingka Holding, om den nya ägarstrukturen till Expressen:

– Det är inget som vi vet något om. Jag kan försäkra att vi inför försäljningen har gjort en grundlig genomgång för att se till att försäljningen följer alla föreskrifter inom Ryssland, men även internationellt inom EU.

Läs även: Eastnine säljer ryska MFG för 1,7 miljarder

Även 15 hektar outbyggd mark, utan detaljplan, ingår i affären, och KLS-Khimkis ägande är pantsatt till nederländska Ingka Pro Holding BV, Ikeas holdingbolag.

När kriget bröt ut ville Ikea-sfären även sälja sina 14 Mega-shoppingcenter i Ryssland och enligt Jarnheimer är den långsiktiga planen fortfarande att "bolaget är på väg ut". Han vill däremot inte avslöja om fler försäljningar är på gång.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev