Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

IES om strandade fastighetsköpet: ”Det är självfallet synd”

Publicerad: 1 juli 2022, 13:46

Jörgen Stenquist, vice vd på Internationella engelska skolan (IES), berättar om icke-affären gällande skolfastigheten i södra Stockholm.

Foto: Internationella engelska skolan (IES)

Internationella engelska skolan (IES) har haft planer på att köpa en skolfastighet i Gubbängen i södra Stockholm. Nu står det klart att köpet inte blir av.
– Det är självfallet synd att vi nu inte själva kan ta ansvar för fastigheten och utveckla den på det sätt vi tänkt, säger vice vd Jörgen Stenquist till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

SISABSkolorFem frågor

Vice vd Jörgen Stenquist svarar på fem frågor om hur tankarna går kring affären som inte gick i lås och varför den inte gjorde det.

– Det är inte IES som drar sig ur, utan avtalet som förfaller per automatik, då tidsfristen har löpt ut. Omvärldsläget ser annorlunda ut i dag jämfört med när vi först inledde samtalen med staden om att förvärva fastigheten, säger han till Fastighetsnytt.

Läs mer: Stadens säljrally fortsätter – säljer Tensta gymnasium

Vad har det för inverkan på er verksamhet att ni nu fortsätter som hyresgäst i fastigheten?

– Egentligen ingen alls förutom att vi nu inte själva kan genomföra den nödvändiga renoveringen av skolan och ta ansvar för fastigheten. Det finns även ett behov att utveckla verksamheten till att omfatta även lågstadium och nu är vårt fokus på att utveckla verksamheten tillsammans med Sisab, som vi har ett långt och mycket bra samarbete med.

Vad anser ni om turerna kring det här förfarandet?

– Vi har inga synpunkter på förfarandet om det med det menas överklagandet till förvaltningsrätten. Det är en viktig del av den demokratiska processen och det är precis som det ska vara. Vi förstår att det finns olika uppfattningar om huruvida en kommun ska sälja sina fastigheter.

Hur känns det att affären inte blev av och hur viktig var den för er?

– Det är självfallet synd att vi nu inte själva kan ta ansvar för fastigheten och utveckla den på det sätt vi tänkt, men själva verksamheten kommer inte att påverkas och vi fortsätter vårt goda samarbete med Sisab.

Det här skulle bli ert första fastighetsköp – finns det andra fastigheter ni vill köpa upp framöver?

– Beslutet handlar om skolfastigheten i Gubbängen och är inte ett generellt principbeslut. IES kommer alltid att agera med det långsiktiga bästa för ögonen, för verksamheten, eleverna och ansvaret för skattebetalarnas pengar.

Veronika Åström

Reporter

veronika.astrom@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

SISABSkolorFem frågor

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.