Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Humlegården om miljardaffären vid Stureplan: “Vi ska lyfta platsen”

Publicerad: 18 december 2019, 10:24

Fastigheterna ligger på Birger Jarlsgatan vid Stureplan i Stockholm.

Foto: Midroc

På tisdagen blev det känt att Humlegården köper Landbyska verket 8 och 9 i nära Stureplan i Stockholm av Midroc. Nu utvecklar Humlegårdens vd Anneli Jansson vad bolaget har för planer för fastigheterna – och för platsen i stort.


Ämnen i artikeln:

Humlegården FastigheterMidroc Fastigheter

På tisdagen blev det känt att Humlegården köper Landbyska verket 8 och 9 i nära Stureplan i Stockholm av Midroc. Nu utvecklar Humlegårdens vd Anneli Jansson vad bolaget har för planer för fastigheterna – och för platsen i stort.

Enligt tidigare uppgifter beräknas kvadratmeterpriset i affären ha landat någonstans mellan 185 000 och 200 000 kronor, vilket innebär en affär i två miljardersklassen. Ingen av parterna har dock velat bekräfta den uppgiften.

Läs även: Mejlmissen bakom miljardaffären vid Stureplan 

För Fastighetsnytt utvecklar nu Anneli Jansson, vd på Humlegården, bolagets planer för de klassiska kontors- och handelsfastigheterna.

– Vi ser en möjlighet att utveckla och lyfta platsen. Fastigheternas läge gör att de har en viktig roll att spela i upplevelsen av Birger Jarlsgatan och Engelbrektsplan. Vi vill även stärka länken till parken Humlegården. Detta är förstås en utveckling som sker stegvis, över tid. Vad vi däremot ser som en möjlighet i närtid är att se på vårt kluster vid Engelbrektsplan som en helhet, och jobba aktivt med att utbudet ska samspela, för att göra platsen mer intressant och ge våra kunder ett ännu bättre serviceerbjudande, skriver Anneli Jansson, vd på Humlegården fastigheter i ett mejl till Fastighetsnytt.

Kommer ni att behålla nuvarande hyresgäster eller ämnar ni ändra koncept på något sätt?

– Läget i sig innebär en potential, men vad det innebär rent konkret i fråga om utbud och sammansättning av hyresgäster är lite för tidigt att säga. Första steget är förstås att lära känna kunderna och deras verksamheter.

Hur stor är köpeskillingen?

– Vi har kommit överens med säljaren om att inte offentliggöra den.

Affären innebär för Midrocs räkning att bolaget inte längre har några förvaltningsfastigheter i Stockholm. Framöver ska Midroc koncentrera sig på marknaden i de södra delarna av landet.

Klassiska fastigheter

- Landbyska Verket 8 uppfördes åren 1914-1915 efter ritningar av arkitektkontoret Hagström & Ekman. Byggnaden innehöll förutom slutstation och huvudkontor för Stockholm–Roslagens Järnvägar även biografen Sture-Teatern som öppnade den 3 november 1915 och stängde den 7 oktober 2001.
- Landbyska verket 9 uppfördes 1981. Midroc har ägt fastigheterna sedan 1993.
- Fastigheterna används till kontor och handel.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.