Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Högre statliga kreditgarantier för bostadsbyggande

Publicerad: 26 april 2012, 11:55

Regeringen har beslutat om förändringar i villkoren för statliga kreditgarantier för att bygga bostäder. Takbeloppet höjs till 16 000 kronor per kvadratmeter och den övre beloppsgränsen på 2 miljoner kronor per lägenhet tas bort.


Regeringen har beslutat om förändringar i villkoren för statliga kreditgarantier för att bygga bostäder. Takbeloppet höjs till 16 000 kronor per kvadratmeter och den övre beloppsgränsen på 2 miljoner kronor per lägenhet tas bort.

– Vi måste göra det lättare att bygga nya hus överallt i Sverige, även på landsbygden. Problemet är att marknadsvärdet på många ställen är lägre än byggkostnaderna, och då är det svårt för många att få lån från banken. Med hjälp av högre statliga kreditgarantier kan byggprojekt starta som annars fått kalla handen. För vissa byggherrar är också statliga kreditgarantier en ingång till vidare bankfinansiering, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Huvudregeln är att statliga kreditgarantier får ställas ut för lån upp till 90 procent av fastighetens marknadsvärde. I de fall marknadsvärdet är lågt har det tidigare funnits ett takbelopp på 10 000 kronor per kvadratmeter. I och med dagens beslut höjs takbeloppet till 16 000 kronor per kvadratmeter. Det högre beloppet beräknas, till skillnad från tidigare, kunna täcka produktionskostnaderna i de allra flesta fall.

Samtidigt tas den tidigare begränsningen på 2 miljoner kronor per lägenhet också bort.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Socialdepartementet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev