Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Höga transaktionsvolymer i Norden

Publicerad: 2 juli 2015, 10:11

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden uppgick under det första halvåret 2015 till 155 miljarder kronor, vilket gör det till det starkaste halvåret någonsin i Norden. Delvis beror det på stora kapitalflöden mellan de nordiska länderna, visar nya siffror från Pangea Property Partners.


Ämnen i artikeln:

DTZNorgePangea Property PartnersNewsecFinlandDanmark

Starkast var tillväxten enligt siffrorna i Norge, följt av Danmark och Finland. I Sverige genomfördes nästan 200 affärer som gav en total volym på 63 miljarder kronor.

De största sektorerna under första halvåret 2015 var kontor och handel, som tillsammans stod för 33 procent av den nordiska transaktionsvolymen.

Den genomsnittliga transaktionsvolymen var 405 miljoner kronor, jämfört med 295 miljoner kronor förra året.

Transaktionsvolymer

– Köpet av Sektor illustrerar en intressant trend under första halvåret. Vi ser stora kapitalflöden mellan de nordiska länderna. Flera institutioner och noterade fastighetsbolag med stor investeringskapacitet har börjat bygga upp nordiska plattformar, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

– Främsta drivkraft för en allt större andel av fastighetsinvesterarna är utvecklingspotential i form av byggrätter eller detaljplaneändring. Att skapa fastighetsvärde genom egna projekt har blivit mer attraktivt i takt med att direktavkastningskraven pressats nedåt under de senaste åren, säger Ulrika Lindmark, Head of Valuation & Advisory på Newsec Sweden.

Enligt DTZ var det enskilt största segmentet i Sverige bostäder, vars andel uppgick till 26 procent. Stockholm och fastighetsmarknaderna utanför storstadsregionerna attraherade mest kapital under halvåret.

– Den breddade efterfrågan både i termer av geografi och fastighetssegment sammanhänger med en allt hårdare konkurrens, där investerarna letar bredare för att finna objekt. Dessutom finns idag flera investerare som är nischade mot segment som marknaden tidigare inte brydde sig så mycket om, exempelvis hotell, samhällsfastigheter och livsmedelsbutiker. Den risk som man tidigare såg här har minskat i takt med ökad kunskap om segmenten, säger Karin Witalis, Head of Research på DTZ.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.