Onsdag27.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Höga byggpriser hämsko på tillväxten

Publicerad: 21 Februari 2013, 10:58

Byggpriserna i Norde är de högsta i hela Europa enligt statistik från Eurostat, EUs statistka centralbyrå. Högst är priserna i Norge som följs tätt av Sverige, Island och Danmark.


Ämnen i artikeln:

SABO

Byggpriserna i Norde är de högsta i hela Europa enligt statistik från Eurostat, EUs statistka centralbyrå. Högst är priserna i Norge som följs tätt av Sverige, Island och Danmark. De höga byggpriser fungerar som en hämsko på den ekonomiska tillväxten i respektive land. Det menar NBO, Housing Nordic.

Enligt Eurostats byggprisindex är snittet för byggpriserna i EU ligger på 104. Det kan sedan jämföras med Norge som ligger på 172 medan Sverige ligger på 168, Island på 146 och Danmark som ligger på 130. Billigast i Norden på att bygga är Finland, där byggprisindex ligger på 115.

Kurt Eliasson, vd för Sabo och ordförande i NBO, menar i en kommentar att det inte finns någon logisk förklaring till att det skiljer så mycket mellan exempelvis Sverige och Finland där klimatet är det samma och byggmetoden likartad.

– De finska byggpriserna gör att det nyproduceras tre gånger fler bostäder per tusen invånare där jämfört med Sverige, skriver Kurt Eliasson i ett pressmeddelnade.

Han är positiv till att de nordiska ländernas näringsministrar har en gemensam ambition att fokusera på den gemensamma nordiska byggmarknaden.

– Vi behöver redan nu se konkreta åtgärder. Vi kan inte längre vänta med att hindren för ett effektivt och prisvärt bostadsbyggande i Norden röjs undan, säger Kurt Eliasson.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande från NBO, Nordic Housing

Ämnen i artikeln:

SABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.