Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Hög transaktionsaktivitet i Sundsvall

Publicerad: 25 februari 2015, 15:26

De mest spektakulära förvärven stod Hemfosa för när man bland annat förvärvade universitetsområdet av Akademiska hus.


Ämnen i artikeln:

SvefaFastighetsmarknaden i norra SverigeSundsvall

Ortsanalys: Sundsvall

Befolkningsutvecklingen i Sundsvall har de senaste åren varit stabilt uppåtgående för att vid årsskiftet summeras till över 97 000 invånare. Virke och massaindustrin har fortfarande stor betydelse för den gamla träpatronstaden samtidigt som andra industrier får allt större betydelse. En betydande del av invånarna jobbar inom IT, bank och försäkring. IT-branschen lyfts av efterfrågan från bland annat de 4 statliga verken som har huvudkontor i staden, Försäkringskassan, Statens pensionsverk, CSN och Bolagsverket samtidigt som Sundsvall har bildat ett kluster för administrativa tjänster inom bank och försäkring vilket bidrar till ett kraftigt ökat utbud av tjänster inom sektorerna.

Precis som i de flesta regionsstäder råder det stor bostadsbrist i Sundsvall vilket avspeglar sig i kraftiga prisuppgångar på villor och bostadsrätter. Nyproduktionen av bostäder har under de senaste 5 åren varit relativt låg. Det är framförallt det allmännyttiga bostadsbolaget Mitthem som byggt hyresrätter och Boklok som byggt de flesta bostadsrätterna. Byggandet av bostäder bedöms dock öka under 2015 och 2016. Kommunen är numera ensam ägare av det stora utvecklingsområdet Norra Kajen där försäljningen har tagit fart på kort tid. Av de 7 kvarteren som har en färdig infrastruktur har 6 kvarter sålt inom en kort tidsperiod. 3 av dessa kvarter har kommunen och Mitthem förvärvat där det planeras hyresrätter, trygghetsboende och serviceboenden. De andra kvarteren har privata aktörer förvärvat och där planeras bostadsrätter. Mitthem är den enda aktören som hunnit komma igång med byggnationerna och beräknar ha inflyttningsklara lägenheter under 2016 där 138 lägenheter av totalt 192 är trygghetsboenden. Prisnivåerna för de senast sålda byggrätterna bedöms till 2 300 till 2 500 kronor per ljus BTA.

Under 2014 har efterfrågan på kontorslokaler ökat vilket avspeglar sig i en lägre vakansgrad och stigande hyror. Nyproduktionshyror för kontor bedöms till cirka 1 850 – 2 000 kronor per kvadratmeter och hyran i äldre byggnader men med yteffektiva ytor i bra skick kostar cirka 1 500 – 1 700 kronor per kvadratmeter att hyra. Norrporten är den aktör som varit mest aktiv på projektsidan under 2014 och gjort stora om och tillbyggnationer åt bland annat Statens pensionsverk och SEB. Butikssegmentet har till skillnad från kontorsmarknaden haft ett tufft 2014. Butikerna i centrala Sundsvall utmanas av tuff konkurrens från E-handeln och externhandeln i Birsta. Visst har nyetablering ägt rum i både centrala Sundsvall och i Birsta men flera konkurser har också noterats under 2014 och i början av 2015. En betydande del av handeln i Birsta är sällanköpsvaror från folk som ej är bosatta i Sundsvall. Ikea planerar att öppna ett nytt varuhus under slutet av 2015 på Söderslätten i Umeå. Ikeavaruhuset kommer byggas ihop med en galleria innehållande cirka 90 butiker. Den nyetableringen bedöms påverka Birsta negativt då folk bosatta i Örnsköldsvik och norrut bedöms åka till Umeå istället för Birsta för att handla sällanköpsvaror.

Transaktionsaktiviteten har under flera år varit hög i Sundsvall och 2014 var inget undantag. De mest spektakulära förvärven stod Hemfosa för när man bland annat förvärvade universitetsområdet av Akademiska hus. Affären omfattade totalt cirka 32 800 kvadratmeter och den underliggande köpeskillingen var 582 000 000 kronor. Byggnaderna har ett relativt bra tekniskt skick och hyreskontrakt är överlag långa. Hemfosa förvärvade också den anrika fastigheten Pan 5 som är centralt belägen med Nordea som dominerande hyresgäst och på ett långt hyresavtal. Den underliggande köpeskillingen var 79 000 000 kronor vilket motsvarar cirka 17 700 kronor per kvadratmeter.

I december 2014 invigdes bron över Sundsvallsfjärden och under februari 2015 infördes den omdebatterade broavgiften. Förutom en bättre infrastruktur har möjligheter för nyetableringar ökat. Söder om stan planeras ett nytt industriområde och områdena kring brofästena bedöms få ett starkt uppsving i och med den ökade tillgängligheten.

Andreas Rutström

Rickard Hellström
Fastighetsvärderare
NAI Svefa

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News