torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Hög internationell aktivitet trots corona – ”Köplusten är definitivt är tillbaka”

Publicerad: 6 oktober 2020, 14:43

Anders Elvinsson och Annika Edström på Cushman & Wakefield. Foto: Cushman & Wakefield / Mostphotos

Pandemiutbrottet påverkar fortsatt transaktionsmarknaden för fastigheter. Samtidigt kan man konstatera att internationella investerare varit aktiva på köpsidan i det tredje kvartalet.

Ämnen i artikeln:

Cushman & WakefieldCushman & Wakefield

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Det framgår av en analys från Cushman & Wakefield.

Enligt analysen uppgick det tredje kvartalets transaktionssiffror till 28,4 miljarder kronor, vilket är klart lägre än under de senaste två åren. Under tredje kvartalet 2018 bytte fastigheter för 52,9 miljarder ägare och motsvarande siffra för 2019 var 71,6 miljarder. 

Läs även: Cushman & Wakefield rekryterar tre

Internationella investerare har dock hittat tillbaka till den svenska fastighetsmarknaden och står under kvartalet för ungefär 30 procent av den totala förvärvsvolymen, skriver Cushman & Wakefield. Främst är det amerikanska och brittiska köpare som varit aktiva under perioden samtidigt som svenska aktörer har utgjort drygt 85 procent av säljarbasen.

– Det är tydligt att marknaden tappade lite fart efter sommaren, mycket säkert kopplat till att nya avyttringsdiskussioner inte påbörjades under sen vår och under sommaren i samma utsträckning som under ett normalår. Vi ser i nuläget att transaktionsvolymen totalt är något lägre under det tredje kvartalet samtidigt som köplusten definitivt är tillbaka, säger Annika Edström, Head of What's Next/Research på Cushman & Wakefield, i en presskommentar. 

Många affärer gjordes i Skåne

Huvudsakligen är det affärer i spannet 200-500 miljoner kronor, samt spannet 1-2 miljarder kronor som gått i mål. Bostadssegmentet fortsätter att gå starkt med 38 procent av volymen.

Läs även: Fem experter: Norden har fler internationella investerare att vänta i spåren av corona

Regioner som sticker ut med höga volymer under årets tredje kvartal är Stockholm (11 miljarder), Västra Götaland (4,7 miljarder) och Skåne (5,3 miljarder). Tillsammans utgör de nära 74 procent av underliggande transaktionsvolym.

Tror på stigande priser

Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory på Cushman & Wakefield, tror på fortsatt stigande priser framöver. Han pekar på Riksbankens prognos om en oförändrad ränta de kommande tre åren, förbättrade finansieringsmöjligheter, och att börsen ligger nära rekordnivåer.  

– De segment som bedöms utvecklas bäst värdemässigt, och där vi redan sett ökad aktivitet efter sommaren, är de där investerare och finansiärer bedömer driftnetto- och restvärdesrisken som låg. Bland dessa segment kan nämnas samhällsfastigheter, bostäder, logistik samt lager- och lättindustri i och kring Sveriges större städer, säger Elvinsson. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev