tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Hetta på fastighetsmarknaden – historiskt höga transaktionsnivåer trots pandemin

Publicerad: 19 oktober 2020, 09:52

Newsec räknar med fortsatt hektisk transaktionsmarknad för fastigheter. Marknaden har redan brutit 100-miljardsvallen och intresset väntas hålla i sig kommande år. De fem största affärerna hittills i år summeras till 20 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

Solna UnitedNewsecMax BarclayDWSKLP FastigheterSveaNor FastigheterHemsö FastigheterAtrium LjungbergNyfosa FastigheterFredensborg ASSBB Fastigheter

– Vi upplever en otroligt intensiv transaktionsmarknad just nu. Pandemin till trots kommer transaktionsvolymerna såväl i år som de kommande åren att landa på historiskt höga nivåer, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet till Fastighetsnytt. 

Läs även: Fem experter: Norden har fler internationella investerare att vänta i spåren av corona

Prognosen om en transaktionsvolym på 170 miljarder kronor för i år ligger fast, vilket i sig betyder att året kan bli bland de fem bästa efter fjolårets rekord på 210 miljarder kronor.

För kommande år har Newsec ännu inte publicerat sin prognos, men Max Barclay spår transaktionsvolymer på samma nivå som för i år +/- 20-25 miljarder kronor för de närmaste åren.

– Jag är rätt övertygad om att vi får se en högintensiv marknad även 2021. Det är många som vill allokera mer till tillgångsslaget mot bakgrund av de låga räntorna, låg tillväxt och få alternativ. Intresset är brett både nationellt och från internationella investerare, säger han.

Läs även: Ny rapport: Fem trender på fastighetsmarknaden efter covid-19

En betydligt större andel av fastigheterna väntas landa hos institutionerna i jakten på avkastning i lågräntelandskapet. Newsec tror att institutionernas allokering till fastighetsmarknaden sannolikt närmar sig 20 procent 2030 från 12 procent hos nationella och internationella aktörer till nackdel för obligationer. 

– Idag har institutionerna och försäkringsbolagen cirka 50 procent av CBD i Stockholm, som är den mest penetrerade marknaden i Sverige. Det säljs inte så mycket här. Jag tror den procentuella ökningen sker i andra delar av Sverige, säger han.      

Eftersom det finns mycket kapital, som behöver kanaliseras, blir trycket osedvanligt högt. 

– De segment som just nu är mest eftertraktade är samhällsfastigheter, logistik och bostäder, med underliggande verksamheter som stått sig relativt bra trots pandemin. Inom segmenten hotell, retail och kontorsfastigheter finns mer osäkerhet, men en del ser det som en möjlighet.    

I skrivande stund är vi upp i en transaktionsvolym på 110 miljarder, enligt Max Barclay, som räknar med ett intensivt och aktivt sista kvartal. Oavsett segment gäller det att se den underliggande nyttan, understryker han.

Det kommer krävas en förändring av ytanvändningen, men det innebär inte nödvändigtvis färre kontorslokaler.

Newsec räknar med att kontoren fortsätter spela en viktig roll, men att det blir mer av en mötesplats för medarbetarna och en viktig pusselbit i varumärkes- och kulturbyggandet. 

– Det kommer krävas en förändring av ytanvändningen, men det innebär inte nödvändigtvis färre kontorslokaler. Det gäller att kunna växla om och anpassa sig. På exempelvis hotellsidan ser vi försök med coworking och bostäder.

Det som kommer prägla branschen allra mest är digitaliseringen där fastigheter som är uppkopplade kommer kunna utnyttja tillgångarna mycket effektivare för energi, yta och drift, spår han. Ökat institutionellt ägande ger stabilitet, men det är samtidigt viktigt med entreprenöriella drivkrafter som skapar nya miljöer för samhällsfastigheter, kontor, handel, boende och liknande. 

– Det ökade kravet på flexibilitet och önskan att bo, arbeta, handla och interagera kommer att leda till spännande lösningar.  

De fem största transaktionerna hittills under 2020

• 16 juni säljer den norska byggkoncernen Veidekke sin fastighetsutvecklingsverksamhet i Norge och Sverige. 

Köpare är Fredensborg AS, Fredensborg Bolig AS, Norwegian property AS, Union Real Estate Fund III Holding AS

Köpeskillingen uppgår till 5,4 miljarder kronor.

• 10 juni säljer SBB en portfölj med 44 fastigheter inom kontor, samhällsfastigheter och logistik till Nyfosa för 4,9 miljarder kronor.

• 3 september säljer Atrium Ljungberg fastigheten Farsta centrum till Stadsrum för 3,9 miljarder kronor. 

• 21 februari säljer Skanska kontorsfastigheten Solna United till DWS för 3,3 miljarder kronor.

• 21 februari säljer Hemsö och Sveanor kontorsfastigheten Princeton 1 i Hagastaden i Stockholm till KLP för 2,6 miljarder kronor.

 

Barbara Taltavull

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev