Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Hermelin öppnar för reservation

Publicerad: 1 juni 2012, 10:39

Christian Hermelin

Fabege kommer att reservera kapital för att möta eventuell förlust om det bedöms nödvändigt. Det säger vd Christian Hermelin.

Ämnen i artikeln:

Christian HermelinFabege Fastigheter

Fabege kommer att reservera kapital för att möta eventuell förlust i de skattetvister som nu åter blir aktuella i Kammarrätten om det bedöms nödvändigt. Det säger vd Christian Hermelin.

När Högsta förvaltningsdomstolens beslut i det så kallade Cypernmålet kungjordes tidigare i veckan meddelade det berörda bolaget Fabege att domen inte föranledde någon reservering av kapital eller ändrat ställningstagande från bolagets sida även om Fabege har ett antal mål av liknande karaktär vilande hos Kammarrätten. Mål som åter blir aktuella nu när Cypernmålet avgjorts. Enligt det börsmeddelande Fabege skickade när domen kungjorts skiljer sig dessa mål på viktiga aspekter från Cypernmålet.

Förlorar Fabege alla dessa mål kommer man att behöva betala ett belopp på 2 378 miljoner kronor plus ränta, som i dagsläget uppgår till 309 miljoner. Det rör sig alltså om mycket stora belopp och därför har bolagets beslut väckt en del uppmärksamhet, särskilt då konkurrenten Kungsleden som har liknande fall uppe i Kammarrätten meddelat att man reserverar 330 miljoner kronor med anledning av domen i Cypernmålet.

″Kungsledens uppfattning är fortfarande att bolaget till fullo har följt de lagar och den praxis som funnits vid varje deklarationstillfälle och avser att driva bolagets processer vidare. Efter HFD:s dom bedömer dock bolaget att risken för att de vilande målen kan komma att avgöras till Kungsledens nackdel som större än tidigare″, skrev Kungsleden i ett börsmeddelande.

Även om Fabege hittills valt att inte reservera kapital utesluter vd Christian Hermelin inte att bolaget kommer att göra så i framtiden.

– Det är väldigt många fall det rör sig om och i nuläget går vi igenom varje fall för sig tillsammans med våra experter. Vi tittar på vad Högsta förvaltningsdomstolens beslut föranleder och bedömer vi att vi behöver reservera kapital kommer det att ske, säger han.

Enligt Christian Hermelin bör man inte ta förhastade beslut i sådana frågor.

– Det är viktigt att det blir rätt, att vi reserverar rätt belopp enligt våra bedömningar – det finns inga självklarheter i sådana här fall, förklarar han.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev