Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Henrik Saxborn om jätteaffären: ”Castellum sitter i guldsitsen här”

Publicerad: 19 januari 2021, 14:10

Henrik Saxborn, vd på Castellum.

Foto: Castellum

Konkurrensverket godkänner Castellums försäljning av 214 logistikfastigheter till Blackstone för 18,1 miljarder kronor. Större delen av affären villkoras dock av att Castellum vinner budstriden om norska Entra. ”Vi har kapacitet att förvärva hela Entra utan att göra nyemission”, säger Henrik Saxborn till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

CastellumBlackstone GroupEntra FastigheterHenrik Saxborn

Budstriden kring norska fastighetsbolaget Entra har pågått sedan i höstas och engagerar såväl Ilija Batljan och Erik Selin som Henrik Saxborn och Rutger Arnhult. Budstriden aktualiseras också i den stora affär som Castellum vill göra med Blackstone och som nu godkänts av Konkurrensverket.

Det var i samband med ett reviderat erbjudande till aktieägarna i Entra i december som Castellum meddelade att bolaget ingått två avtal om att avyttra en fastighetsportfölj bestående av 214 fastigheter inom främst lager- och logistik i Sverige till fonder förvaltade av amerikanska The Blackstone Group, för en nettolikvid om 18,1 miljarder kronor. 

Läs även: Blackstone på köpräd i Sverige – förvärvar logistikfastigheter för miljarder

En första etapp består av 39 fastigheter för en nettolikvid om fem miljarder kronor väntas genomföras omkring den 5 februari 2021. Den andra etappen, där 175 fastigheter ingår och som värderas till 13,1 miljarder kronor, förväntas fullföljas under slutet av det första kvartalet eller i början av andra kvartalet i år. Den andra etappen är villkorad av fullföljande av Castellums utbytes- och kontanterbjudande på Entra som offentliggjordes den 18 december 2020.

Henrik Saxborn ser positivt på möjligheten att Castellums bud på Entra kommer att godkännas av de cirka 7 000 aktieägarna som ska ta ställning i frågan i början av februari. 

Läs även: Balder fortsätter köpa i norska Entra – mitt under pågående budstrid

Det väsentliga är att Castellum är i en guldsits. Vi har kapacitet att förvärva hela Entra utan att göra nyemission, säger Henrik Saxborn till Fastighetsnytt.

Av konkurrensskäl går Castellum inte ut med vilka 214 fastigheter det är som ingår i jätteaffären med Blackstone. 

– Det kan möjligen komma att förändras då Blackstone de facto tar över ägandet, skriver Castellums presschef Anders Westgårdh i ett mejl till Fastighetsnytt.

 

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News