Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Hemsö säljer för 1,5 miljarder till Batljan

Publicerad: 6 December 2016, 12:57

Nils Styf är vd på Hemsö.

Foto: Citycon.

Hemsö säljer en portfölj med 35 fastigheter runt om i Sverige för 1,5 miljarder kronor. Köpare är Ilija Batljans bolag SBB – som därmed gör sina andra stora affär för dagen.


Ämnen i artikeln:

Nils StyfHemsö FastigheterIlija BatljanEffnetplattformen

Hemsö säljer en portfölj med 35 fastigheter runt om i Sverige för 1,5 miljarder kronor. Köpare är Ilija Batljans bolag SBB – som därmed gör sina andra stora affär för dagen.

Portföljen omfattar tre äldreboenden, fyra utbildningsfastigheter och 28 övriga fastigheter, majoriteten belägna i västra och södra Sverige med Västra Götalands Läns Landsting och Lunds Universitet som största hyresgäster.

För köparen, SBB, är det den andra stora affären på samma dag. På tisdagsmorgonen meddelade man att man ingått ett avtal med Högkullens tre stamaktieägare om förvärv av samtliga stamaktier.

Den totala uthyrningsbara ytan i den nu förvärvade portföljen är 174 400 kvadratmeter, uppskattad hyresintäkt uppgår till cirka 150 miljoner kronor och den genomsnittliga återstående hyrestiden är cirka fyra år.

– SBB stärker närvaron i södra och mellersta Sverige. Den förvärvade fastighetsportföljen innebär att vi går in i orter där vi också hoppas kunna fortsätta att utvecklas, säger Ilija Batljan, VD SBB Norden.

Förvärvet planeras att finansieras med eget kapital och lån.

– Hemsö eftersträvar en kundnära och effektiv förvaltning för att kunna ta hand om våra hyresgäster på bästa sätt. Fastigheterna som vi nu säljer utgör en blandad portfölj och kan till exempel ha ett större inslag av kontor, bestå av mindre omsorgs- och utbildningsfastigheter eller ligga på orter där vi bedömer att vi inte har en tillräckligt stark lokal närvaro för att kunna agera långsiktigt. Försäljningen bidrar till att koncentrera vårt kvarvarande bestånd geografisk och frigör kapacitet för nya förvärv och investeringar i pågående projekt, säger Hemsös VD Nils Styf.

Som meddelats tidigare under tisdagen har Effnetplattformen AB ingått avtal om förvärv av de tre fastighetsbolagen SBB, Kuststaden Holding AB och Sörmlandsporten AB. Förvärvet från Hemsö påverkar inte den köpeskilling som Effnetplattformen erlägger för de tre bolagen, och inte heller fördelningen av köpeskillingen mellan säljarna av de tre fastighetsbolagen, enligt ett pressmeddelande.

Försäljningarna sker i form av bolagsöverlåtelser och frånträde sker den 10 april 2017.

Köparens ombud i affären har varit  Colliers och Wistrand advokatbyrå.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.